Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Вземат спешни мерки срещу "войната" на пътя във Варна и областта
Автор: Пламена Николова 17:09 / 09.08.2019Коментари (7)12591
©
Засилен контрол на скоростта и шофиране под въздействието на алкохол, подобряване на видеонаблюдението за контрол на трафика в градски условия и промени в организацията на движението на пътища в областта. Това са част от мерките набелязани по време на извънредното заседание на Областната комисия за безопасност на движението по пътищата във Варна. Съвещанието бе свикано от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) поради ръста на жертвите от пътни инциденти в региона през първите 6 месеца на годината.  

"В Област Варна се регистрира почти двойно увеличение на загиналите при пътнотранспортни произшествия в сравнение със същия период на 2018 г.“, съобщи Малина Крумова, председател на ДАБДП по време на заседанието. За първото полугодие на 2018 г. те са били 14, докато за същия период на 2019 г. жертвите на пътни инциденти са 24. Увеличава се и броят на пътнотранспортните произшествия и ранените при тях. "Много притеснителна е тенденцията, затова трябва да предприемем мерки сега и веднага“, подчерта тя и допълни, че спешното заседание е организирано съвместно с областния управител на Варна Стоян Пасев, кмета на Община Варна Иван Портних и ОДМВР Варна.  

По време на заседанието бе анализирана ситуацията и бяха набелязани краткосрочни и средносрочни мерки за намаляване на пътния травматизъм. Пътна полиция ще съсредоточи усилия в две основни направления – контрол на скоростта и шофиране след употреба за алкохол. За тези 6 месеца органите на реда са регистрирали над 23 хил. нарушения, а близо половината от тях (над 10 хил.) са били за превишена скорост. Проблем остава и употребата на алкохол – от началото на годината са заловени 86 водача да шофират с над позволеното съдържание на алкохол в кръвта. ОДМВР Варна вече е създала организация за засилване на контрола на пътя и със създаване на смесени екипи между пътни и специализирани полицаи. Мярка, която вече дава резултати и която ще бъде продължена поне до края на активния летен сезон.  

"Друга негативна тенденция е големият брой инциденти в населените места. Това е проблем, по който ще продължим да работим с общините. Тук се надявам, че тази проактивност, която има Варна ще бъде продължена и от другите общини в региона“, каза Малина Крумова. До 3 месеца Варна ще има функционираща система за видеонаблюдение и контрол на пътния трафик, съобщи кметът Иван Портних. По думите му това е система изградена преди години, за която е имало спорове за собствеността с частната компания-изпълнител. Сега всички проблеми са преодолени и вече се прави техническо обследване, за да може във възможно най-кратки срокове тя да бъде интегрирана в цялостната система на видеонаблюдение на града. Очаква се тя не само да изиграе превантивна роля по отношение на движението по пътищата в града, но и при разследване на престъпления, тъй като има възможност да разпознава регистрационни номера на превозни средства и лица на хора.  

"Видео наблюдението може да даде много ценна информация за организацията на трафика, проблемите, най-честите нарушения и причините за инциденти в населеното място. Трябва да се научим, че ролята на камерите не е само контролна – те трябва и могат да бъдат използвани за превенция, но добитата информация трябва да бъде системно преглеждана и анализирана“, допълни Малина Крумова.  

Спешна промяна в организацията на движението на няколко конфликтни точки в региона ще предприеме Областното пътно управление на АПИ. Шумна маркировка ще бъде положена на пътищата Варна - Добрич (при 9 км) и Варна - Оброчище (на 7 км). Кръгово движение ще бъде изградено и на т.нар. Долна Трака, а до неговото обособяване на място постоянно патрулира полицейски екип, за да не се допускат инциденти. В ход е подмяна на маркировка, пътна сигнализация и изчистване на растителност до пътните платна в областта.

Малина Крумова подчерта, че са обсъдени и набор от средносрочни мерки, за които е нужно да се проведе и допълнително обсъждане. Община Варна продължава да свиква всяка седмица общинската комисия по безопасност на движението като ще продължат работа за подобряване на сигнализацията на пешеходните пътеки.

През първите 6 месеца на годината в Област Варна са станали 330 пътни инциденти. При тях са загинали 24 души и са ранени 437 души. Голям брой инциденти са се случили в градски условия – 230, а загиналите пешеходци са 5-ма. Сред най-вероятните причини за възникването на инцидентите МВР определя несъобразената скорост и отнемането на предимство, като следствие на тези нарушения са възникнали 52% от всички тежки ПТП.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 10.08.2019 г.
+1
 
 
Вземете мерки за по бърза експертиза и поемането на отговорност, че сега след пътна злополука се чака 1-2 години. Има 2 или 3 специалисти за изготвяне на авто.експертизи за цяла Варненска област. И КАТО НЯМА НАКАЗАНИЕ - НИКОЙ НЕ СПАЗВА И ЗАКОНА.НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА.
0
 
 
ОоооООо НЕ НЕ! Само не взимайте мерки! От последния път, когато правителството се събра да взима мерки жертвите се увеличиха - проверете статистиката. Откакто и фаровете са задължителни, жертвите отново са нагоре. Моля ви се без повече мерки и така сме си зле
Aнонимен
на 09.08.2019 г.
+1
 
 
Засилен контрол на скоростта и шофиране под въздействието на алкохол, подобряване на видеонаблюдението за контрол на трафика в градски условия и промени в организацията на движението на пътища в областта. Това са част от мерките набелязани по време на извънредното заседание на Областната комисия за безопасност на движението по пътищата във Варна. Съвещанието бе свикано от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" (ДАБДП) поради ръста на жертвите от пътни инциденти в региона през първите 6 месеца на годината.
Aнонимен
на 09.08.2019 г.
+1
 
 
Във Виница по главната дивите селяни карат като за последно.Не дават път на пешеходци на майки с деца.Най опасно е до Май маркета .Въпрос на време е да бъде премазан някой затова трябват спешни мерки.Пешеходни пътеки легнали полицаи светлинни сигнали и т.н
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Кабинетът "Денков - Габриел"
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: