Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Взимат мерки за бездомните кучета във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 12:52 / 14.12.2022Коментари (0)1386
©
Програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на община Варна за периода 2023-2027 г. прие комисията по обществен ред и сигурност към местния парламент. Целите на програмата са намаляване на бездомните кучета чрез прилагане на комплекс от мерки, като усилията на общинската власт, природозащитните организации, ветеринарните специалисти и гражданите са насочени в една обща посока – намиране на хуманно решение на въпроса, бе посочено на днешното заседание на комисията.

Документът е съобразен с препоръките на Световната здравна организация, според която масовата кастрация, ваксинацията срещу бяс, обезпаразитяването и връщането по местата на залавяне на обработените животни са единственият ефективен начин за намаляване на възпроизводството на безстопанствените кучета. Затова общинската програма предвижда масова кастрация на бездомните животни, съобщават от пресцентъра на ОбС - Варна.

С прилагането й се очаква да не само да се намали броят на безстопанствените кучета и да се установи траен контрол върху тяхната популация, но и да се повиши безопасността на градската среда и да се редуцират рисковете от разпространението на заболявания, пренасяни от четириногите. Друг очакван резултат е увеличаване на отговорността и активността на стопаните при отглеждане на домашни кучета.

В програмата е записано, че е необходимо да се засили контролът над домашните любимци като основен източник на безстопанствени животни. Като проблемни райони са посочени ромските махали и вилните зони, комплексите "Златни пясъци", "Св. св. Константин и Елена" и "Чайка", Морската градина, както и местностите край Варна.

Документът беше подкрепен единодушно от членовете на комисията. Той ще бъде подложен на гласуване и на сесия на Общинския съвет следващата седмица.

Друг въпрос, който беше разгледан днес, бе предложението за изместване на "метадоновата програма" от сградата на Белодробна болница на ул. "Мануш войвода" № 11 А. Мястото е сборище на наркозависими, включително на лекуващи се по програмата пациенти, което създава притеснения сред живущите в района. Близостта до ромската махала "Максуда" допълнително утежнява ситуацията, беше изтъкнато на заседанието.

Членовете на комисията дадоха положително становище и препратиха въпроса към ПК "Собственост и стопанство" , която да реши кой общински обект би могъл да приюти "метадоновата програма".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Дом "Младост" с нов собственик
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: