Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ясни са номинираните за награда "Варна"
Автор: Екип Varna24.bg 08:50 / 26.04.2016Коментари (0)1097
© Черно море
Журито за присъждане на награда "Варна" за 2016 г. за ярки постижения в областта на културата обяви личностите и колективите, които ще се борят за отличието, предаде Дарик.

За голямата награда е номиниран проф. Стоимен Иванов Стоилов - за монументалните живописни творби, създадени през 2015 г. в класическото фоайе на Икономически университет - Варна.

В категорията "Литература" са предложени Николай Маринов Савов - за издадената му книга с разкази "Любов", и Международна творческа организация "Славянска литературна и артистична академия" - за 10-годишна литературна дейност и художествен превод, за изключителен принос за популяризирането на българската литература по света, за утвърждаването на варненските културни практики и автори.

За налагане на европейски измерения в съвременната българска живопис Георги Йорданов Георгиев е номиниран в раздела "Изобразителни изкуства".

В категорията "Театър" номинацията е за екипа на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - ТМПЦ Варна - за 95-ти юбилеен творчески сезон, реализирал спектакли с високи естетически качества, адекватни на съвременните европейски театрални стандарти и достойни за дълголетната история на културния институт.

Женски народен хор "Цветница" с диригент Атанас Илиев е предложен за награда в категория "Музика" за популяризиране на българското фолклорно богатство и високи постижения в областта на хоровото изкуство.

За "Опера" е номиниран хорът при Държавна опера към ТМПЦ - Варна с диригент Стефан Бояджиев - за участие в рамките на "Опера в летния театър" - Варна 2015 г. и за значими творчески постижения в областта на хоровото изкуство.

В раздела "Архитектура" ще бъде присъдена колективна награда за Икономическия университет за мащабен проект и реставрация на старата класическа сграда на висшето учебно заведение.

В категорията "Журналистика" номинираните са Наско Якимов Димитров - за дългогодишна книжовна, редакторска и издателска дейност, за съхраняването и популяризирането на художествена литература, както и Николай Николов Увалиев - за цялостна дейност като създател и главен редактор на електронното издание E библиотека "Паметта на българите".

В разделите "Танц" и "Кино" няма номинирани.

Наградите "Варна" по традиция се връчват в навечерието на 24 май.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Детски градини и ясли във Варна
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: