Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Юбилейна изложба на Пламен Монев в Градската художествена галерия на Варна
Автор: Пламена Николова 10:03 / 04.10.2021Коментари (0)1112
Юбилейната изложба на уважавания варненски художник Пламен Монев, която се експонира в две части в различни артистични пространства в морския град, от 5 октомври застава със своята втора част пред ценителите в Градската художествена галерия “Борис Георгиев" - Варна, напомни Нина Локмаджиева.

Eкспозицията под мотото "Живописни пътеписи“ се осъществява в партньорство с галерия “Le Papillon", където е експонирана нейната първа част. С нея обичаният творец, който тази година получи награда “Варна" за визуални изкуства, отбелязва своята 60-годишнина.

В Градската галерия ще видим творби, които са представителни за различните творчески периоди на художника. В нея ще открием и природни, и градски пейзажи, и абстрактна живопис и композиции. На откриването творчеството на художника ще представи изкуствоведът Пламена Димитрова-Рачева, директор на Градската художествена галерия - Варна.

“Ако забелязваме високия професионализъм на Пламен Монев - споделя Виктория Митева от галерия “Le Papillon", - не може да пропуснем изключително богатата му култура, далеч надхвърляща необходимите познания за живопис, композиция, история на изкуството. Любознателността и интересите му издават неговия търсещ знания, хармония и красота нрав, както в заобикалящите ни естествени, но и урбанистични природни дадености, така и в мъдростта на философията, в богатството на изразност и вдъхновение в качествената литература и филмово изкуство, та чак до изящността с бонвивански привкус, с която описва кулинарните си находки и постижения.

Пламен Монев е не просто утвърден и силно разпознаваем художник, роден и работещ в град Варна, той е богата личност, за която може да се разбере повече, ако се вникне отвъд темите на живописта му и се анализира основния му колорит и обектите на неговите перфектно балансирани композиции. Той е автор, който се изявява еднакво майсторски в сферата на живописта, графиката, илюстрацията и акварела. Стилистиката му е отличителна, а изпълнението на всичките му произведения е на много високо академично ниво.

Изкуството на Пламен Монев безспорно притежава голяма художествена стойност. То се ситуира в полето на пейзажната с фигуративни елементи живопис, при която академичната школа с импресионистични и фовистични елементи намира израз в силно пластичните му и майсторски изпълнени картини. Следвайки творчеството на художника през годините, във всяка експозиция откриваме стремеж да внася светлина и ведрост и усещаме завоалиран оптимизъм във всичките си произведения. В сюжетите му разкриваме епикурейския му дух да се наслаждава на живота, на умението му да намира красивото навсякъде, дори когато то е мимолетно. Душевния си стремеж към баланс и хармония той изразява на платното чрез убедителна четка с категоричен замах, фино изведен детайл, чистота на линията, перфектни композиции и искрящ фовистичен колорит. В своите творби успява да пресъздаде онзи застинал дзен момент на съзерцание, едновременно с усещането за полъха на времето, за живот и движение. Едни от любимите му теми – пейзаж и натюрморт с пейзажни елементи с оскъдно човешко присъствие или елегантно загатнато от предметите в композициите му, разкриват любознателният му дух на пътешественик. Зрителят е подканен да надникне "през прозореца“ и да поеме на пътешествие в цветен свят, изпълнен с благозвучие и безвремие. Обичащ асоциативните препратки и стилизации, подхранващи въображението, поднесени с фино чувство за хумор, той често ни въвлича в истории и случки, посветени на онази мимолетна красотата, която можем да притежаваме в материализираната ѝ нова структура, под формата на картина. Тези му сюжетни решения бележат друга пътека на естетическите му търсения. Абстрактните му творби не са композиционни петна и структурни решения, а произлизат от тази асоциативност на символа и формата с доминиращи експресии на чисти и ярки тонове. И като един развиващ се творец, изразността му се трансформира в различните му жанрови и стилистически подходи, но винаги с изведен детайл и искрящ цвят."

За изкуството на Пламен Монев доц. Румен Жеков пише: "Живописта на Монев не се родее с драматизма на експресионизма, цветовите доктрини на импресионизма и постимпресионизма, тя е близо до фoвистичния колорит, но като рисунък се отличава с разпознаваема, изящна стилистика. Той е способен да опоетизира пейзажа, да си го присвои, да го направи свой личен. Това е неговата Тоскана, неговият Прованс или неговата Шотландия, видени с преклонението пред създаденото и радостта, и опиянението от природата и живота. Пламен е от малкото хора, искрено радващи се и възхваляващи битието си, изпитвайки наслада от всяка гледка, от всеки аромат и общуване. Това състояние той пренася безкомпромисно на платното. С тази нагласа постига опияняващата светлина, населяваща неговите картини. В някои тя е утринно мека и нежна, в други - ярка, изпепеляваща, осъществена чрез мощни хроматични контрасти. Тези пътешествия на светлината в живописта му са създадени с лекотата и изяществото, присъщи на големите майстори на четката. Пътешествията в живописта на Пламен Монев са успех за него и за публиката. Те ни откриват нови визии, правят ни съпричастни към откровенията на един зрял истински артист.“

А самият Пламен Монев казва за себе си: “Рисуването, един от начините да реагираме на света около нас, да споделим какво ни харесва, какво ни впечатлява, какво обичаме. Колкото и да съм се лутал и колебал по пътя си на художник, винаги съм вярвал, че причината, идеята да създадеш картина, е да търсиш и да покажеш красотата. Наричаме я естетика, хармония, баланс – добре. А най-голямото удоволствие в това удоволствие е, че е безгранично. Няма рецепти, няма гаранция, няма крайна фиксирана цел. И тъй като нашето ежедневие е наситено с достатъчно проза и рутина, картините за мен са прозорците, през които прескачаме в кътчета, пейзажи, светове, в които душата ни се чувства по-добре, зарежда се, намира сродни души. Често картините ми са вдъхновени от моите пътувания, звучат като пътеписи, запечатали не толкова географските точки, отколкото цветовете, динамиката или покоя, ароматите, атмосферата на различни места... Не мога да се наситя да рисувам късчета от този безкраен калейдоскоп. Сред всички тези пейзажи достойно място заема и Варна – сегашната и тази от миналото. Онова минало, в което ние виждаме по-малко лукс, но повече галантност. По-скромни мащаби на сградите, но повече съзвучие и вписване в ансамбъла. По-малко динамика, но повече финес. И безценното качество на хората от онези времена – умението да живеят с леко сърце. Абстрактното рисуване е безкрайно богато, страхотно въздействащо и изразително. Ние жадуваме красота и, освобождавайки се от илюзорната логика на светлосенките и перспективата, съграждаме нова земя, ново небе с непознати съзвездия, луни и комети. За да не сме самотници в този нов свят, ние имаме един шанс - да сме убедителни и искрени."

Откриването на изложбата в ГХГ "Борис Георгиев“ – Варна е на 5 октомври 2021 от 18.00 ч.

Юбилейната изложба на Пламен Монев е подкрепена от Общински фонд "Култура“ на Община Варна и към нея е издаден каталог, в който са включени както последните творби на автора, така и селекция от творчеството му през годините.

Пламен Монев

Пламен Монев е роден на 21.12.1961 г. Завършва Художествена гимназия в Казанлък, а през 1988 г. и Националната художествена академия – София, специалност живопис. Работи в сферата на живописта, графиката, илюстрацията и акварела. Живее и работи във Варна.

През последните 25 години има над 20 изложби във Варна, в ГХГ Варна, и в частни галерии в страната. Получава и международно признание със самостоятелните си успешни изложби в Австрия, Италия, Швейцария, Норвегия, Русия, Германия и др.

Негови произведения притежават Националната художествена галерия в София, Градската художествена галерия във Варна, частни колекционери от България, Европа, Русия и САЩ.

По-важни участия в сборни изложби :

1989, 1993 г. - Международно биенале на графиката – Варна; 1989 - 1991 г. - Торонто, Канада; 1991 г. – Габрово; 1993 г. - Маастрихт, Холандия; 1993 г. - Страсбург, Франция; 1994 г. - Краков, Полша; 1994 г. – Белград; 1994 г. - Шафхаузен, Швейцария;1995 г. – София и Любляна, Словения; 1998 и 2001 г. – Варна.

През 1993 г. е удостоен с Награда на фондация “Свят" на VII международно биенале на графиката – Варна, а през 2016 г. – с награда от Шминке на Първото издание на Международно Триенале на Акварела.

Направените от него рисунки и исторически възстановки дадоха облика и интериорното решение на музея "За малки и големи", част от Археологическия музей - Варна.

По негов проект е мозаечната икона на патрона на града Св. Николай Чудотворец, на фара в пристанище Варна.

Обществено признание получава и през 2021 г., когато е удостоен с престижната награда "Варна“ в областта на визуалните изкуства.

Самостоятелни изложби:

1989 – Варна, Галерия Академика

1990 – Одеса, Украйна

1991 – Лониго и Верона, Италия

1994 – ГХГ - Варна

1996 – Фелдмайлен, Цюрих, Швейцария

2001 – Тингул, Сундалсора, Норвегия

2001 – Мюлхайм на Рур, Институт “Макс Планк"

2003 – Галерия ЮКА, Варна

2004 – Галерия ЮКА, Варна

2005 – Будапеща

2006 – Художествен музей “Г. Велчев"

2007 – Галерия ЮКА, Варна

2007 – ГХГ - Варна

2007 – Галерия “Витра", Варна

2007 – Концертно студио, Радио Варна

2008 – Концертното студио на Радио Варна

2009 – Галерия “Актив Арт", Варна

2009 – Галерия "Папийон", Варна

2010 – Галерия "Чай във Фабриката"

2011 – Галерия "Папийон", Варна

2011 – Юбилейна изложба, ГХГ - Балчик

2012 – Галерия "Папийон", Варна

2013 – Галерия "Папийон", Варна

2014 – Галерия "Папийон", Варна

2015 – Галерия "Папийон", Варна

2016 – Галерия "Папийон", Варна

2017 – Галерия "Теа Алба“, София

2018 – Галерия "Папийон", Варна

2019 – Галерия "Теа Алба“, София

2020 – Галерия "Папийон", Варна

Изложбата в ГХГ - Варна на ул. “Л. Каравелов" 1, може да се види от 5 октомври до 25 октомври 2021.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: