Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Юбилейна изложба на Светлин Ненов в Градската художествена галерия Варна
Автор: Екип Varna24.bg 17:23 / 18.11.2021Коментари (0)1361
Градската художествена галерия “Борис Георгиев" - Варна, представя голяма юбилейна изложба на популярния художник от морския град Светлин Ненов. 33 платна живопис, изпълнена само с маслени бои, е селектирал авторът за тази изложба с ретроспективен характер. Изложбата се реализира с подкрепата на Община Варна.

“Почти от всички цикли, които съм правил през годините, има поне по една картина - разказва художникът. - Най-старата е от началото на 90-те, първите години след дипломирането ми, това е мой автопортрет, който сега показвам за пръв път. Бях млад художник, а тогава имаше един прословут портрет на Дечко Узунов и той ме инспирира. Това е най-ранната работа в изложбата, веднага след нея е портретът на скулптора Киро Янев, той е от периода, когато имах изложба с портрети в галерия “Палас" в Двореца на културата и спорта. Тогава си спомням, че рисувах портрети на Ева Клисурова, на капитан Георгиев... Последният портрет от този период беше на Симеон Симов от “Актив", който създаде галериите “Палас" 1, 2, 3 и после галерия “Актив арт". От 2019 е портретът, годината, когато той почина. Той пишеше стихове, издаваше книги, беше ми поръчал един цикъл картини по конкретна тематика и аз собственоръчно въвеждах текстовете на стиховете в пространството на самата картина. Последното стихотворение беше “Пътят" и аз все не можех да измисля сюжет за тази картина - всеки стих започваше с “П", а последният беше “Преселение". Той тогава се спомина, аз спонтанно реших да му направя портрет и това стихотворение си влезе естествено в него. В изложбата съм включил и една голяма картина “Нефертити и слоновете" от египетския ми цикъл от 1995-96 г. Заедно с морския цикъл, египетският е един от първите ми. На времето бях го експонирал във варненската галерия “Славена" във втората ми самостоятелна изложба.

В юбилейната ми изложба преобладават абстрактните неща. През цялото ми творчество -  повече от 30 години, наред с познатите цикли - морски, балет, цветя, религиозни, египетски, животни, - винаги съм работил и абстрактно. За съжаление много от големите картини заминаха за чужбина, предимно за Норвегия, и не са били представяни тук. Абстрактното ми е тръпка, като джаза - отвежда ме в друго измерение. Преди две години в галерия “Ларго" направих изложба само с абстрактни работи “Стълба към небето". Сега показвам и част от новия цикъл, по който вече втора година работя, като правя изследване на протоазбуките. Разглеждам глаголицата, рунически знаци от пещерата Магурата, от Мала Азия, от скандинавските страни - търся приликата между тях и азбуките. Това може да се види в три големи абстрактни картини. А най-новият цикъл, включен в изложбата в Градската галерия на Варна, е с акцентни линии - синя и червена, и уловено слънце. Мисля си за бъдеща изложба, която бих нарекъл “Седем линии" - това е последната ми посока в абстрактните неща."

Юбилейната изложба е озаглавена “Молитвено". Светлин Ненов пояснява избора си на  име за нея в проникновено обръщение към своята публика:

“Молитвено е състоянието не само когато човек застава в молитва пред Бога, а състоянието, в което човек носи в сърцето си непрекъснато стремежа да се докосва до света на духовното и универса и усеща нуждата да черпи идеи и закрила от висшите сили. Като част от Божието творение ние сме призвани да участваме в сътворението и да живеем в хармония с всички живи същества, с видимата и невидимата материя.

Молитвено е състоянието, когато заставам пред бялото платно и осъзнавам привилегията да творя, защото сме създадени по Божий образ, а Бог е творец и не престава да твори и ние, участвайки в процеса на творчеството, ставаме подобни Нему. И понеже това е и голяма отговорност, творейки, да имаш възможност да влияеш на зрителя, имаме нужда от молитва.

Молитвено е състоянието на благодарност, когато се роди нова картина и намери своя нов дом. Благодаря на всички хора, които са ме подкрепяли през годините и всички, които са пожелали да притежават мои картини! За повече от 30 години творчески път това са над 3000 картини и разбира се над 3000 молитвени състояния. За всички тях едно голямо Благодаря!" - завършва емоционалното си обръщение към публиката Светлин Ненов.

 

Откриването на изложбата е на 19 ноември от 18:00 пред ГХГ - Варна при спазване на противоепидемичните мерки.

Изложбата може да бъде видяна от 19 ноември до 8 декември 2021 на ул. “Л. Каравелов








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: