Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Юбилейно признание за Костадин Бандутов
Автор: Пламена Николова 17:14 / 24.02.2021Коментари (0)1042
В първата от трите вечери на БЪНДИАДА, посветена на 75-годишния юбилей на Костадин Бандутов, режисьорът бе удостоен за своите творчески постижения на сцената на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" и за заслугите си към българското театрално изкуство и културата на Варна с три награди, съобщиха от пресцентъра на ТМПЦ-Варна.

Заместник-министърът на културата Румен Димитров му връчи поздравителен адрес и най-високата награда на Министерството на културата "Златен век", а заместник-кметът на Община Варна Коста Базитов му предаде Почетния знак на кмета на Варна Иван Портних. Коста Базитов очерта културния принос на юбиляра като режисьор и видна публична личност, използвайки красноречието си в оригинален хрисовул, подобен на византийските императорски укази за възхвала на достойни дела.

Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна, открои постановките на Костадин Бандутов, които остават в историята на Варненския театър и му поднесе Благодарствен адрес, отбелязвайки, че с наградата "Златна маска“ режисьорът отдавна е получил и признанието на варненските театрали.

За юбиляра, отличен също с Почетния реверен знак на Славянска академия, пристигнаха много поздравителни адреси и цветя. 

След спектакъла "Бащи, лъжи и още нещо" от Рей Куни, едно от най-търсените заглавия в репертоара на Варненския театър, постановка на Костадин Бандутов, актьорите на Варненския драматичен театър поднесоха своята изненада. От името на всички артисти Гергана Арнаудова връчи картина на художника Свилен Георгиев с красивата сграда на театъра. 

Паметната театрална вечер завърши с благодарностите на развълнувания от цялото това внимание юбиляр и с написаното специално за случая стихотворение от актьора Свилен Стоянов.  

Честит юбилей на приятеля и режисьора Коста Бандутов!

Бъди ни здрав и окрилен,

по режисьорски окрилен.

С мащабна мисия напред

твори в живителен букет

хармония и пъстрота

да бъде по-добър света!

Благодарим ти, Коста, за играта –

вълшебната искрица свята,

великото магично чудо,

в което влюбени сме лудо.

Започваме! Спектакъл нов!

На театъра с любов!

Благодарствен адрес по повод годишнината на Костадин Бандутов връчи и Даниела Димова, директор на ТМПЦ-Варна. Ето какво гласи той: 

Театърът е празник, а когато към него добавим личния празник на един театрален режисьор, се получава двоен празник. Днес е точно такъв празник за Варненския драматичен театър, който има привилегията да отбележи 75-годишния юбилей на Костадин Бандутов.

За да е още по-емоционално посланието, Коста, обединихме твоите хитови постановки  "Бащи, лъжи и още нещо“ от Рей Куни, "Само за жени“ от Дарио Фо - Награда "Варна“ 2020 и  "Приключения опасни със герои сладкогласни“ от Н. Йорданов в три театрални вечери под знака на една голяма БЪНДИАДА.

Няма нищо случайно в това наименование, защото да служиш години наред на театъра, с безкрайните му репетиции и нескончаеми естетически терзания, си е истинска олимпийска дисциплина. Едно театрално бягане на дълги разстояния, в което ти си безспорен победител. Не само заради прекрасната човешка възраст 75, а и заради умението да живееш неотлъчно с динамиката на събитията. И да създаваш великолепни постановки, които се надбягват с времето и задминават с лекота всякакви изменчиви театрални моди.

Примери за режисьорско майсторство са твоите: "Вражалец" от Ст. Л. Костов, "Двубой" от Ив. Вазов, "Няма да платим" от Дарио Фо, "Районна болница" от Хр. Бойчев, "Страшният съд" от Ст. Цанев, "Хранениците на Йорда" от Кр. Дренски, "Едмънд" от Дейвид Мамет, "Между два стола" и "Бащи, лъжи и още нещо" от Рей Куни, "Прелестите на изневярата" от В. Красногоров...

Не ти стигат тези успехи, ами и като директор на Варненския театър в началото на 90-те успяваш да върнеш зрителите от политическия театър на улицата в истинския театър. Него, театъра, не забравяш, дори когато си съдия, заместник-кмет или директор на дирекция Култура в Община Варна. Всичко това несъмнено умножава заслугите ти към Варненския театър, заради които днес ти отдаваме заслужена почит и благодарност.

В интерес на истината обаче, няма как да отминем и едно твое прегрешение към Варненския театър – ти му отне една от най-талантливите актриси, за да я превърнеш в своя съпруга. Нещо повече - за да избегнеш изкушението да включваш Поля в свои постановки, въпреки явния конфликт на интереси, ти с присъщия си замах отклони момичето от театралното към юридическото поприще. Но... ще ти простим този грях, нали си ни юбиляр!

Честит празник, Бънди!

Бъди здрав! Бъди креативен!

И живей дълги години с Варненския театър!








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: