Юбилейно признание за Костадин Бандутов

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
17:14 / 24.02.2021
1082
В първата от трите вечери на БЪНДИАДА, посветена на 75-годишния юбилей на Костадин Бандутов, режисьорът бе удостоен за своите творчески постижения на сцената на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" и за заслугите си към българското театрално изкуство и културата на Варна с три награди, съобщиха от пресцентъра на ТМПЦ-Варна.

Заместник-министърът на културата Румен Димитров му връчи поздравителен адрес и най-високата награда на Министерството на културата "Златен век", а заместник-кметът на Община Варна Коста Базитов му предаде Почетния знак на кмета на Варна Иван Портних. Коста Базитов очерта културния принос на юбиляра като режисьор и видна публична личност, използвайки красноречието си в оригинален хрисовул, подобен на византийските императорски укази за възхвала на достойни дела.

Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна, открои постановките на Костадин Бандутов, които остават в историята на Варненския театър и му поднесе Благодарствен адрес, отбелязвайки, че с наградата "Златна маска“ режисьорът отдавна е получил и признанието на варненските театрали.

За юбиляра, отличен също с Почетния реверен знак на Славянска академия, пристигнаха много поздравителни адреси и цветя. 

След спектакъла "Бащи, лъжи и още нещо" от Рей Куни, едно от най-търсените заглавия в репертоара на Варненския театър, постановка на Костадин Бандутов, актьорите на Варненския драматичен театър поднесоха своята изненада. От името на всички артисти Гергана Арнаудова връчи картина на художника Свилен Георгиев с красивата сграда на театъра. 

Паметната театрална вечер завърши с благодарностите на развълнувания от цялото това внимание юбиляр и с написаното специално за случая стихотворение от актьора Свилен Стоянов.  

Честит юбилей на приятеля и режисьора Коста Бандутов!

Бъди ни здрав и окрилен,

по режисьорски окрилен.

С мащабна мисия напред

твори в живителен букет

хармония и пъстрота

да бъде по-добър света!

Благодарим ти, Коста, за играта –

вълшебната искрица свята,

великото магично чудо,

в което влюбени сме лудо.

Започваме! Спектакъл нов!

На театъра с любов!

Благодарствен адрес по повод годишнината на Костадин Бандутов връчи и Даниела Димова, директор на ТМПЦ-Варна. Ето какво гласи той: 

Театърът е празник, а когато към него добавим личния празник на един театрален режисьор, се получава двоен празник. Днес е точно такъв празник за Варненския драматичен театър, който има привилегията да отбележи 75-годишния юбилей на Костадин Бандутов.

За да е още по-емоционално посланието, Коста, обединихме твоите хитови постановки  "Бащи, лъжи и още нещо“ от Рей Куни, "Само за жени“ от Дарио Фо - Награда "Варна“ 2020 и  "Приключения опасни със герои сладкогласни“ от Н. Йорданов в три театрални вечери под знака на една голяма БЪНДИАДА.

Няма нищо случайно в това наименование, защото да служиш години наред на театъра, с безкрайните му репетиции и нескончаеми естетически терзания, си е истинска олимпийска дисциплина. Едно театрално бягане на дълги разстояния, в което ти си безспорен победител. Не само заради прекрасната човешка възраст 75, а и заради умението да живееш неотлъчно с динамиката на събитията. И да създаваш великолепни постановки, които се надбягват с времето и задминават с лекота всякакви изменчиви театрални моди.

Примери за режисьорско майсторство са твоите: "Вражалец" от Ст. Л. Костов, "Двубой" от Ив. Вазов, "Няма да платим" от Дарио Фо, "Районна болница" от Хр. Бойчев, "Страшният съд" от Ст. Цанев, "Хранениците на Йорда" от Кр. Дренски, "Едмънд" от Дейвид Мамет, "Между два стола" и "Бащи, лъжи и още нещо" от Рей Куни, "Прелестите на изневярата" от В. Красногоров...

Не ти стигат тези успехи, ами и като директор на Варненския театър в началото на 90-те успяваш да върнеш зрителите от политическия театър на улицата в истинския театър. Него, театъра, не забравяш, дори когато си съдия, заместник-кмет или директор на дирекция Култура в Община Варна. Всичко това несъмнено умножава заслугите ти към Варненския театър, заради които днес ти отдаваме заслужена почит и благодарност.

В интерес на истината обаче, няма как да отминем и едно твое прегрешение към Варненския театър – ти му отне една от най-талантливите актриси, за да я превърнеш в своя съпруга. Нещо повече - за да избегнеш изкушението да включваш Поля в свои постановки, въпреки явния конфликт на интереси, ти с присъщия си замах отклони момичето от театралното към юридическото поприще. Но... ще ти простим този грях, нали си ни юбиляр!

Честит празник, Бънди!

Бъди здрав! Бъди креативен!

И живей дълги години с Варненския театър!

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).