Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Юлиян Губатов: Настояваме за преференциални цени на картите за автобус във Варна за придружителите на деца с ТЕЛК
Автор: Екип Varna24.bg 09:37 / 26.01.2023Коментари (0)1839
©
Общинските съветници на “Възраждане" в Общински съвет – Варна са направили предложение за изменение и допълнение в Наредбата за реда и условията за пътуване в обществения транспорт, касаеща децата с телкови решения и техните придружители. Това заяви за Агенция "Фокус" общинският съветник от групата на “Възраждане" Юлиян Губатов. Той изтъкна, че досега ОП ТАСРУД, при издаване на абонаментни карти се е ръководел от чл.21 ал.2 “Право на пътуване с неперсонализирана абонаментна карта на преференциални цени имат придружителите на лица с трайни увреждания, с установени вид и степен на увреждане."

"До това искане се стигна след като се срещнахме с родители на деца с ТЕЛК. Искането ни е, допълнението към този член да бъде “с или без право на чужда помощ", тъй като сегашния чл.21 ограничава правото на издаване на карти на придружители на деца, на които на телковите им решения е записано без право на чужда помощ", обясни Губатов.

Общинските съветници от “Възраждане" посочват в аргументите си, че подобряването на условията за използването на транспорта, на транспортните и социалните услуги, е един от основните приоритети в развитието на град Варна, до 2027 година. Развитието на транспортните и социалните услуги за деца, възрастни хора и хора с увреждания в община Варна са свързани с подобряване качеството на живот на тези хора, приоритетно на децата и хората с увреждания и техните придружители и семейства.

“Преди два месеца бяхме лично потърсени за помощ по казус, касаещ непълнолетните деца с ТЕЛК с 50% до 100%, без чужда помощ и на техните придружители, на които придружители, им се отказва издаването на неперсонализирана абонаментна карта на преференциални цени за градския транспорт на град Варна. Този проблем касае и самите лица, под 18 годишна възраст, които са деца и които имат издадено експертно решение на ТЕЛК, в което обаче не е посочено изрично, че ползват придружител.

Това обстоятелство противоречи на реалната ситуация и на необходимостта от задължително присъствие придружител за всички деца, дори и за тези, които са без ТЕЛК и увреждания, особено ако са под 12 годишна възраст", се посочва в мотивите на общинските съветници от “Възраждане".

От 21 юли издаването на тези карти се извършва от Общинско предприятие ТАСРУД, от където е започнал проблема. По повод на създалия се казус, съответно са били проведени и разговори по темата с ръководство на ТАСРУД, което е подкрепило настоящото предложение необходимите промени в наредбата.

Поради това, бе съдадена работна група, която да подготви проект за изменение и допълнение на разпоредба от Наредбата за реда и условията на пътуване в обществения транспорт на Община Варна.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: