Юристи за случая с пияната шофьорка: Престъпление има, досъдебното производство е задължително!

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (15)
15:10 / 10.03.2016
6295
В случая, при който 38-годишната варненка връхлетя във витрината на магазин, като преди това блъсна такси и отказа да даде проба за алкохол, има престъпление и образуването на досъдебно производство е задължително, категорични са юристи, коментирали за Varna24.bg.

Според тях умишлено или не някой не си е свършил добре работата. Полицаите са тези, които изготвят рапорт и преписка за случилото се и на база на тази преписка се образува досъдебното производство, коментираха адвокати.

Те обясниха, че поради самият факт, че жената е отказала да даде проба за алкохол тя подлежи на лишаване на право на управление на автомобила и административна глоба от 2000 лв. 

В конкретния случай обаче, вече има рецидив и тя е шофирала с отнето свидетелство за управление. Именно затова трябва да бъде подведена под наказателна отговорност, коментираха юристите.

Те уточниха, че според Наказателния кодекс и чл. 78, когато има ПТП, но лицето, което го е предизвикало има чисто съдебно минало, то може да се размине само с административно наказание. След изтичане на това наказание има право да възстанови правата си. В случая обаче дамата, която сътвори пълен хаос на кръстовището и по чудо не уби човек, все още е с отнета шофьорска книжка. Именно поради този факт е налице извършено престъпление, което се преследва по общия ред.

Освен това според чл. 216 от НК, всеки, който противозаконно унищожи или отнеме чужда движима или недвижима собственост, в случая потрошената витрина и интериор в магазина, трябва да бъде подведен под съдебна отговорност и това също предполага образуването на досъдебно производство.

Към това изискване на закона спада и факта, че преди да забие тойотата в магазина, пишман-шофьорката блъска такси, което се е движило по път с предимство.

В случая са нарушени и няколко разпоредби на Закона за движение по пътищата, което също е повод за образуване на досъдебно производство, при което случаят да се поеме от наблюдаващ прокурор, коментираха още юристите.

Освен всичко останало според тях прокуратурата би могла да се самосезира по случая на база множеството публикации в медиите.

Интересен също така е фактът, че в бюлетина, който пристига ежедневно от пресцентъра на РДВР Варна няма нито ред за случилото се. Дори от полицията не се споменават и инициалите на въпросната жена.

Виж коментарите (15)

Още по темата (6):
11.03.2016 От полицията: Няма "чадър" над жената, която връхлетя в магазина на
сп."Нептун"
10.03.2016 Няма образувано досъдебно производство срещу шофьорката, потрошила магазина на "Нептун"
09.03.2016 Поне три глоби ще отнесе пияната без книжка, която връхлетя в магазина
09.03.2016 Варненката, която връхлетя в магазина, била не само пияна, но и без
книжка
09.03.2016 След пиянски запой дама зад волана сътвори хаоса на "Нептун"
09.03.2016 Зрелищно: Автомобил влетя в магазин във Варна
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).