Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
За 6 месеца 16 деца посегнаха на живота си във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:20 / 10.09.2015Коментари (0)773
©
Само в Клиниката по токсикология към Военоморска болница във Варна от март досега са постъпили 16 младежи на възраст между 14 и 18 години, които са направили опит за самоубийство. Общият брой на самоубийците, постъпили в лечебното заведение за този период е 92. Това съобщи за Varna24.bg психоложката Светла Иванова от Фондация "Суицидопревенция", която работи по програмата за превенция на самоубийствата сред младите хора.

Домашно насилие, самота, липса на диалог с родителите, несподелена любов или слаба оценка били основните мотиви на тинейджърите, решили да сложат край на живота си. 

Както вече Varna24.bg писа, всеки ден по едно дете в България прави опит за самоубийство. Данните бяха изнесени по повод 10 септември, обявен за Световен ден за превенция на самоубийствата. 

"Децата се нуждаят от внимание. Най-често онези от тях, които посягат на живота си са деца, които или са изцяло пренебрегнати, или са прекалено обгрижени и задоволени. Винаги обаче тази крайна мярка е вик на детето към неговите родители. В много от случаите ни тези млади хора са оставени за отглеждане при баби и дядовци, докато родителите са хукнали да печелят пари в странство. Възрастните хора обаче не могат да държат под контрол едно дете така, както биха го сторили неговите родители. Често тези деца попадат в неподходящо обкръжение, посягат към алкохола и дрогата и в пристъп на депресивно настроение могат да направят опит за самоубийство", сподели г-жа Иванова. 

Тя уточни, че само при тях случаите са 16, а реално те са далеч повече за Варна, тъй като децата и младежите, които прерязват вените си попадат в хирургия, онези, които скачат от високо, ако са оцелели, също. По-малките, които са се опитали да си навредят с медикаменти или по друг начин биват приемани в детските отделения. Като цяло обаче проблемът е много сериозен и трябва родителите да полагат повече грижи у дома да цари хармония и любов, за да не се чувстват децата им пренебрегнати и самотни.

"Между родители и дете трябва да се изгражда доверителна връзка. Във възрастта от 11 до 16 години децата търсят своята среда и се опитват да се впишат или наложат в нея. Често те срещат неразбирането на родителите, които им налагат строги и категорични забрани. Ответната реакция и бунтът понякога могат да доведат до опит за самоубийство. Когато децата са свидетели на домашно насилие, дори и те да не са пряко засегнати, също се опитват да "стреснат" родителите и насочат вниманието към драмата, която изживява едно дете в такава атмосфера", каза още психологът.

Тя сподели, че независимо дали има финансиране по програмата или не, психолозите са на поста си и работят с всеки, който се нуждае от помощ. С голяма част от кандидат-самоубийците се работи терапевтично в продължение на месеци, за да се възстанови мотивацията им за живот.

Най-уязвими след децата са хората на възраст над 60 години, чиито близки са в чужбина или са ги изоставили. 

Бедност и самота най-често карали възрастните хора да сложат край на живота си. 

Припомняме, че средногодишно в отделението по токсикология към Военноморска болница Варна постъпват около 400 пациенти, направили опит за самоубийство. Това съобщи наскоро за Varna24.bg шефът на Клиниката доц. Снежана Златева.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
България в еврозоната
Бюджет 2024
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: