Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
За десета поредна година Емил Радев дари книги на варненската библиотека за Деня на будителите
Автор: Екип Varna24.bg 15:19 / 01.11.2022Коментари (0)1797
Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП и посланик на библиотеките в Европейския парламент Емил Радев отново отбеляза Деня на народните будители, като дари книги за фонда на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" – Варна. За десета поредна година той прави този жест в знак на подкрепа към каузата на съвременните будители, които работят в библиотеките.

Дарението включва нови издания, голяма част от които са на историческа тематика – за Съединението, за Македонския въпрос, за Балканските войни, а също и романи от съвременни български автори, детска литература и др.

Емил Радев поздрави екипа на варненската библиотека, като му пожела здраве и успех, за да продължава да следва своята мисия все така отговорно и с новаторски подход. "Бъдете и будете, скъпи приятели! Като пазители на книжовното наследство Вие носите светлината на книгите и знанието, която е крепила българския дух и в най-мрачните времена", заяви евродепутатът в обръщението си към библиотекарите. Той коментира с присъстващите излезли наскоро проучвания, според които 35% от българите не са прочели нито една книга през последната година. По думите на Емил Радев тази статистика е повод за тревога, тъй като от четенето и образованието зависи бъдещето на нацията ни.

Радка Калчева, директор на РБ "Пенчо Славейков", благодари на Емил Радев за дарените книги и за неговата съпричастност към дейността на библиотечната общност. Тя лично връчи първата абонаментна карта за библиотеката на 3-годишната дъщеря на евродепутата. "Като родител се радвам, че и малката ми дъщеря вече обича книгите, въпреки че още не може да чете, а като посланик на библиотеките в Европейския парламент искрено се надявам все повече деца да посещават библиотеките и да се вълнуват от хубавите книги, които ще открият там", заяви Емил Радев.

Радка Калчева информира, че най-малките приятели на библиотеката, които имат абонаментни карти, непрекъснато се увеличават. Сред тях се откроява и 2-месечната Ани, която вече посещава заедно с майка си Стаята на приказките в Детския отдел. Директорът на РБ "Пенчо Славейков" сподели, че именно към децата са насочени голяма част от новите инициативи за насърчаване на четенето. Сред успешните проекти Радка Калчева изтъкна и първия в страната Библиомат, реализиран със съдействието на евродепутата Емил Радев.

В близките дни предстои във Варна да бъде монтиран още един Библиомат, така че повече хора да могат да вземат заявените книги по всяко време на денонощието, в почивните и празничните дни, без дори да се налага да влизат в библиотеката.

Емил Радев разгледа с интерес новата изложба, която днес бе открита във фоайето на варненската библиотека – "Непознатият Христо Самсаров". Интересната експозиция разказва на посетителите за живота на Христо Самсаров – възрожденски учител, кмет, народен представител, общественик и първи преводач на Сервантес на български език. Неслучайно изложбата, посветена и на 140-ата годишнина от публикуването на първия превод на романа "Дон Кихот" на български език, е част от Седмицата на Сервантес у нас, организирана от Испанския център към катедра "Романистика" към ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" и секция "Сравнително литературознание" към Института за литература към БАН.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (418) 14%
Добре, но можеше и по-добре (395) 13%
Не се справи (579) 19%
Пълна трагедия (1616) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: