Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
За година жълтата гостенка споходи нови 61 варненци
Автор: Екип Varna24.bg 15:05 / 22.03.2016Коментари (0)758
©
61 души се разболяха от туберкулоза през м.г. Те са с 26 по-малко спрямо 2014 г., съобщиха от Регионалната здравна инспекция във Варна. Поводът е Световният ден за борба с жълтата гостенка 24 март.

В градовете на областта боледуват по-често в сравнение със селата, сочи още статистиката. Туберкулозата атакува най-често белите дробове. При извънбелодробните форми мишена са най-вече периферните лимфни възли. Данните сочат още, че най-често боледуват хората във възрастовите групи 35 - 39 г. и 45 - 49 г. Разпределението на пациентите според социалната им принадлежност показва, че по-голямата част от тях са безработни, следвани от групата на хората в пенсионна възраст.

През последните години има тенденция към зачестяване на тежки форми на белодробна туберкулоза, открити късно, с каверни и масивно бацилоотделяне. Нараства и броят на пациентите с мултирезистентна форма на туберкулоза, съобщават още от РЗИ - Варна.

Самото заболяване е хронична бактериална инфекция, която атакува при отслабена имунна система. То засяга различни органи и системи - най-често белите дробове, и има неблагоприятен изход. Причинителят(туберкулозен микобактерий) прониква в организма по въздушно-капков път и през дихателните пътища достига до белодробния паренхим. В част от случаите инфекцията се разпространява по кръвен път и засяга различни органи, като менинги, кости, стави и генитоуринарен тракт. Основен източник на заразата са болните с белодробна форма на туберкулоза, които отделят причинителя при кихане и кашляне.

През последните години е налице задържане на относително висока заболеваемост от туберкулоза в световен мащаб. Предпоставки за това са тежката икономическа криза в редица страни по света, стресът, нарастващата бактериална резистентност, миграцията на населението и увеличаващата се бедност сред хората, което води до спад на имунитета.
Най-сигурният и ефективен начин за предпазване от туберкулоза е БЦЖ ваксинацията. Ваксината се прилага вътрекожно от владеещ тази техника медицински персонал. До края на 2-месечна възраст тя се поставя без предварителна проверка на туберкулиновата чувствителност с пробата на манту. След това ваксината се инжектира само на хора с отрицателна реакция към пробата на манту.

Първичната имунизация на бебетата с една доза (0,1 мл) се прави на 48-ия час след раждането. Проверка за постваксинален белег на лявото рамо се извършва на 7-месечна възраст на детето. Реимунизация се прави на 7 г. (I клас), 11 г. (V клас) и на 17 г. (X клас) след отрицателна проба манту.


Източник: Черно море








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: