Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
За какво се харчат парите на варненци?
Автор: Екип Varna24.bg 12:04 / 09.03.2012Коментари (11)5440
© Народно дело
За какво се харчат парите на варненци, след като не стигат за толкова неща, които гражданите искат? За съжаление твърде често се оказва, че средствата отиват за проекти, които управляващите просто са си наумили или пък някой ги е убедил, че трябва да осъществят на всяка цена. Примерите са много както за вече завършени обекти, така и за такива, които сега се изграждат или пък са планирани. Всъщност в община Варна съществува цяла методика за разпореждането с общинските пари, за да се изгради нещо, което варненци не са искали, но пък общинарите по неясни причини са приели за свой приоритет.

Къде започва пътят на тези проекти, не е много ясно, но най-често те за първи път виждат бял свят чрез думите на кмета Кирил Йорданов. Обикновено той съобщава пред медиите, че общината ще изгради нещо, което ще се харесва на всички варненци и на туристите, ще реши някой реален проблем, и най-важното - няма да струва много. Конкретна цена обаче почти никога не се споменава. В крайна сметка, когато обектът така или иначе бъде завършен, най-често се оказва, че никак не е евтин, нито пък ефективен. Нерядко след такива коментари кметът Кирил Йорданов обвинява медиите или политическите партии и фигури в злонамереност. Примерите за приложението на тази методика на раздуването на общинските разходи са много, ето и някои от най-ярките от тях.

Опасното колело

Кръговото кръстовище на "Почивка" за съжаление вече започна да оправдава страховете на автомобилните инструктори, че там ще стават голям брой катастрофи. Замисълът на съоръжението може и да е бил добър, но изпълнението му създава условия за инциденти въпреки уверенията лично на кмета, че проблемите ще намалеят. Първоначално за кръговото са планирани като разходи 150-200 хил. лв., но в него вече са вложени над 520 хил. лв., а в изграждането му предстои нов етап, който ще глътне още около четвърт милион. Ще има ли пари за светофар, който според специалистите може да компенсира недостатъците на пътния обект? Засега от общината не дават конкретен отговор.

Кой на кого козирува?

Самата реконструкция на плувния комплекс "Приморски" е толкова дълга и оплетена, че варненци вече започнаха леко да я забравят. Това, което обаче и децата знаят, е, че там ремонтът почна, беше объркан, после довършен и всичко това струваше милиони. Колко точно, май никой не може (или не иска) да каже с точност, но най-често споменаваната сума е 7 млн. Сега на трибуните на открития плувен комплекс ще се прави козирка, която да пази публиката от слънчеви изгаряния. За проекта този път заговори не Кирил Йорданов, а шефът на "Спортни имот" Петър Пасев. Това обаче е само нюанс в методиката за раздуването на общинските харчове, защото двамата рядко имат каквито и да различия, особено по въпроса с басейните. По ирония споменаваната цена на козирката е 150 хил. лв., колкото и в началото щеше да струва кръговото на "Почивка". Колко ще поскъпне, тепърва ще разберем.

Красивата гледка отдалече

През ноември 2010-а след дълго забавяне беше открита панорамната площадка на пътя за Галата, от която варненци и туристи да се любуват на залива. Година по-рано тя трябваше да е вече готова, като цената й беше 285 хил. лв. Малко странно, в следващата кризисна година, когато строителството поевтиня, изведнъж се появи нова цена за красивата гледка, която беше над 600 хил. лв. В крайна сметка, след скандали и пререкания между важни фактори в общината, за недотам необходимо съоръжение бяха платени 367 хил. лв. На мястото ще има телескопи, с които гражданите и туристите ще могат да шарят с поглед по пейзажа на Варна, беше обещал кметът Кирил Йорданов. Къде останаха далекогледите, никой не разбра.

Да заседнеш на входа

Един от безспорно най-безсмислените харчове на община Варна в последните години е поставянето на въртящи се прегради, които да регулират достъпа до високото тяло на сградата й. За тези напълно непотребни железа, които само объркват гражданите, през 2010-а бяха платени 30.000 лв. С тях уж трябваше да бъде въведена електронна система за достъп, през която може да се премине с магнитна карта. Спорната като полза идея, чийто радетел беше бившият зам.-кмет ген. Веселин Петров, две години не се изгражда. Обяснението е, че се чака монтирането на "интелигентни" асансьори за 600 хил. лв., които да пречат на гражданите да се разхождат необезпокоявани по етажите и да ги пращат само там, където са казали, че отиват. Очаква се "засекретяването" на администрацията да приключи тази година или да спре завинаги.

Източник: в. Народно дело









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Nina Nedeva
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Влизането на България в Шенген
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: