Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
За първи път демонстрираха спасяване с надуваем душек от висока сграда
Автор: Екип Varna24.bg 16:15 / 18.07.2014Коментари (0)628
© в. Черно море
За първи път във Варна бе демонстрирано спасяване на пострадал с надуваем дюшек от висока сграда. Това стана в рамките на показни действия днес по повод професионалния празник на Гражданска защита. Демонстрациите се проведоха пред сградата на община Варна. Спасяването с надуваем дюшек бе извършено пред служебния й вход. "Пострадалият" бе чучело, което "скочи" от височина 20 метра. Подобни спасителни операции засега могат да се видят само по филмите за американски пожарникари.

 

При учението бяха демонстрирани действия за реакция при обгазяване с неизвестно вещество на община Варна. На помощ се притече специализиран автомобил за радиационно и химическо разузнаване, оборудван с най-модерните прибори в тази насока. Червеният автомобил е използван за първи път при пожара в Дома за медикосоциални грижи в кв.Виница преди няколко години. Хората, които го обслужват, бяха с предпазни облекла, издържащи на всякакви атаки с химически или радиационни вещества. В рамките на демонстрациите бе показано и спасяване по алпийски способ. Пострадала от обгазяването бе спусната с тролейна въжена линия от височина 20 метра. Спасителите й бяха поставили дори слънчеви очила, за да не пострада зрението й.

520

Гаф обаче стана по време на демонстрациите по спасяване на тежко пострадал при катастрофа. След като пожарникарите го извадиха внимателно от потрошената кола и го понесоха към мобилния медицински пункт, носилката се обърна за момент и младежът тупна на земята. Дано това да не случва в реални условия, защото подобно падане може да е фатално, коментираха случайни минувачи, които гледаха с интерес шоуто.
В демонстрациите участваха военнослужащи от областното управление за противопожарна безопасност и защита на населението, младежки авариен отряд от БЧК - Варна, и доброволци от община Варна.12-те млади червенокръстци оказваха първа медицинска помощ на пострадалите.

Съвместните действия на екипите бяха в рамките на проект на БЧК "Открий спасител в себе си", финансиран от община Варна. Неговите цели са повишаване информираността на младите хора за значението на първата долекарска помощ; фокусиране на общественото и медийното внимание към нуждата от познания за оказване на първа помощ и взаимодействие с институциите при бедствени ситуации.

Демонстрациите бяха и в подкрепа на кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица 2017.

Източник: в. "Черно море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: