За първи път демонстрираха спасяване с надуваем душек от висока сграда

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:15 / 18.07.2014
631
За първи път във Варна бе демонстрирано спасяване на пострадал с надуваем дюшек от висока сграда. Това стана в рамките на показни действия днес по повод професионалния празник на Гражданска защита. Демонстрациите се проведоха пред сградата на община Варна. Спасяването с надуваем дюшек бе извършено пред служебния й вход. "Пострадалият" бе чучело, което "скочи" от височина 20 метра. Подобни спасителни операции засега могат да се видят само по филмите за американски пожарникари.

 

При учението бяха демонстрирани действия за реакция при обгазяване с неизвестно вещество на община Варна. На помощ се притече специализиран автомобил за радиационно и химическо разузнаване, оборудван с най-модерните прибори в тази насока. Червеният автомобил е използван за първи път при пожара в Дома за медикосоциални грижи в кв.Виница преди няколко години. Хората, които го обслужват, бяха с предпазни облекла, издържащи на всякакви атаки с химически или радиационни вещества. В рамките на демонстрациите бе показано и спасяване по алпийски способ. Пострадала от обгазяването бе спусната с тролейна въжена линия от височина 20 метра. Спасителите й бяха поставили дори слънчеви очила, за да не пострада зрението й.

520

Гаф обаче стана по време на демонстрациите по спасяване на тежко пострадал при катастрофа. След като пожарникарите го извадиха внимателно от потрошената кола и го понесоха към мобилния медицински пункт, носилката се обърна за момент и младежът тупна на земята. Дано това да не случва в реални условия, защото подобно падане може да е фатално, коментираха случайни минувачи, които гледаха с интерес шоуто.
В демонстрациите участваха военнослужащи от областното управление за противопожарна безопасност и защита на населението, младежки авариен отряд от БЧК - Варна, и доброволци от община Варна.12-те млади червенокръстци оказваха първа медицинска помощ на пострадалите.

Съвместните действия на екипите бяха в рамките на проект на БЧК "Открий спасител в себе си", финансиран от община Варна. Неговите цели са повишаване информираността на младите хора за значението на първата долекарска помощ; фокусиране на общественото и медийното внимание към нуждата от познания за оказване на първа помощ и взаимодействие с институциите при бедствени ситуации.

Демонстрациите бяха и в подкрепа на кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица 2017.

Източник: в. "Черно море"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Във Варна строителният бранш се срещна с кандидати за депутати на...
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).