За първи път в България музей в МОЛ

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
09:53 / 02.12.2014
1613
Grand Mall ще приеме в своите пространства уникалния за България "Ретро Музей", създаден от бизнесмена Цветан Атанасов. Музеят ще включва експонати от периода 1945-1989 г., които ще докоснат спомените на всички, живели през времето на социализма.

Хиляди артефакти от различни области на обществения живот, технологиите и бита ще карат посетителите да си припомнят с усмивка времената на своето детство. А родените след 1989 г. ще могат да видят в оригинал символите на социализма, за които само са чували от разказите на родители, баби и дядовци.

Музейната експозиция ще се разположи на близо 4000 кв. м. в търговския център. В нея най-ярко ще блести колекцията от над 50 автомобили от епохата с марките "Волга", "Москвич", "Шкода", "Трабант" и др., всички в безупречно реставриран вид. До тях ще са изложени и популярните на времето мотоциклети "Симсон" и "Балкан". Звездата на ретро автосалона в музея ще е класическата "Чайка ГАЗ-13", лимузината, на която са се возили членовете на Политбюро на БКП. Собственикът на музея Цветан Атанасов обещава до 2-3 години да удвои броя на реставрираните автомобили, защото те са неговата голяма страст.

Знаковите фигури на социализма също ще могат да се видят в музея във восъчен вариант - Тодор Живков, Леонид Брежнев, Фидел Кастро и всички останали лидери на страните от лагера ще бъдат там. А за радост на почитателите на културата ще бъдат експонирани и фигурите на любимците от големия екран и сцената на няколко поколения българи - Емил Димитров, Парцалев, Калоянчев, Тодор Колев, Невена Коканова.

Почти всички най-желани от тогавашните деца играчки също ще намерят своето място в музея, както и култови предмети от бита като телевизорите "Опера" и цигарите "Слънце".

"Избрах да позиционирам музея в Grand Mall, защото това е най-доброто място във Варна, където най-много хора могат да видят колекцията ми - обяснява Цветан Атансов. - Аз съм варненец и милея за града, затова за мен е важно музеят да бъде в моя град. Самият аз имам прекрасни спомени от онова време, на 44 години съм, но имах вълнуващо спокойно детство, в което живях щастливо и затова всички неща, които събирам от тази епоха, ми доставят удоволствие. Спомням си с умиление за това време."

Очаква се Ретро музеят да отвори официално врати през пролетта.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Кметът: Обявяваме война на боклука във Варна. Ще се налагат санкц...
Бойко Борисов от Варна: Изобщо не се глася за премиер
Гражданин сравни градския транспорт в Пловдив и Варна
Вижте положението след големия пожар на бившата Циркова площадка ...
Голям пожар във Варна! 
Чужди медии хвалят родни курорти по морето: 600 до 700 евро за се...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).