За първи път във Варна "Master of Art" - фестивал за документални филми за изкуство

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:18 / 10.04.2018
3074
Master of Art 2018 -  Варна, Фестивал за документални филми за изкуство, ще се проведе от 12 до 30 във Фестивален и конгресен център - Варна.

Официалното откриване на фестивала ще е с филма "ДА ТАНЦУВАШ БЕТОВЕН".

Пътешествие, проследяващо подготовката и усилната работа на балетистите и музикантите за уникален спектакъл в Токио, който Бежар прави по Деветата симфония на Бетховен. В спектакъла участват Балетът на Бежар, Токийският балет и Израелската филхармония. Прекрасна комбинация от танцови движения и различни чувства в четирите части на симфонията с абсолютна елегантност и сила.

Майсторско представяне на музика и танц, смайващо потапяне и уникален поглед към създаването на балет по Деветата симфония на Бетховен от "Бежар Бале Лозана“. Танците по музиката на Бетховен ни разказват историята на произведението, предизвикателствата в тази мултикултурна постановка, репетициите с методичната и упорита работа на танцьорите, многопластовата сложност и вълнението от сътрудничеството между Балета на Бежар, Токийския балет и Израелската филхармония с диригент Зубин Мета в стремежа им да постигнат възхитителния резултат на едно от най-успешните и въздействащи събития в балета през XXIв  

Между 12 и 30 април в София, Пловдив и Варна ще бъдат представени 77 заглавия от цял свят, 10 от които са български, обединени във Master of Art Film Festival, посветен на големите имена в световното изкуство и култура. Фестивалът се провежда за трета поредна година и е единствен по рода си в Югоизточна Европа. Създател на фестивала е журналистът, режисьор и продуцент Найо Тицин.

Всички заглавия от програмата са премиерни за страната ни.

Сред тях са филми за творци като:
Бярке Ингелс, Кент Нагано, Василий Кандински, Марк Шагал, Антоан Дьо Сент-Екзюпери, Жан Нувел, Лев Толстой, Салвадор Дали, Мария Калас, Мстислав Ростропович, Микеланджело, Чарли Чаплин, Карлос Саура, Оскар Кокошка, Етгар Керет, Кент Нагано, Иван Андонов, Петър Попйорданов-Чочо, Рем Колхаас, Аугуст Стринберг, Начо Дуато, Роберт Ван Хюлик, Антонио Сеги и много други.

Сред филмите във фестивала има носители на награда за най-добър документален филм на фестивала в Кан – "Лица, места" (2017), номинираният за Оскар за Най-добър документален филм 2017 – "Животът като анимация" (2016), и други филми, селектирани по най-престижните кино фестивали като Венеция, Берлин, Сънданс, Торонто и др.

Целта на фестивала е да представя най-добрите документални филми в областта на музиката, танца и театъра, изобразителните изкуства, архитектурата, дизайна и литературата, както и рекламни арт продукции, създадени по света през последните години. Така фестивалът се стреми да приобщи максимално българската публика към съвременните световни тенденции в тези сфери. Тазгодишното издание има още две нови категории: "Изкуство за деца" и "Кулинарно изкуство".

За първи път фестивалът ще се провежда едновременно в три града - София, Пловдив и Варна.

Цени на билети:
8 лв. редовен билет,
6 лв. за пенсионери, учащи и хора в неравностойно положение

MASTER PАSS - поименен билет на цени от 32 лв. и 24 лв. за ученици и пенсионери за всички прожекции във фестивалната програма
Местата на притежаващите MASTER PASS не са запазени и е необходимо да се заявят най-късно 20 минути преди избраната прожекция.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).