За първи път във Варна използват лазер, който е 10 пъти по-остър от върха на топлийка

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:57 / 14.01.2019
6836
"Представете си скалпел, чието острие е с размерите на върха на топлийка. А сега - представете си скалпел, който е десет пъти по-остър от върха на топлийка“. Този високотехнологичен скалпел дава възможност на доц. Николай Сапунджиев и екипа на Клиниката по уши-нос-гърло болести на Университетската болница "Св. Марина“ във Варна да извършва изключително фини и точни разрези на всякакви тъкани в областта на главата и шията. Режещ и същевременно коагулиращ инструмент за елегантна и щадяща хирургична интервенция, лазерът на основата на въглероден двуокис намира приложение при множество състояния – както тежка патология, така и чисто естетически. Подобен лазер се прилага за първи път във Варна. Фазата е тестова, но ранните резултати надминават очакванията на екипа.

Модерният скалпел дава възможност за изключително прецизно отстраняване на тумори на кожата и меките тъкани. С помощта на високотехнологичния инструмент доц. Сапунджиев извършва пластика на меките тъкани във фаринкса при пациент, страдащ от затруднено дишане и хъркане.  Лазерът може да бъде прилаган както при новородени, така и при хора в напреднала възраст. "Най-малкият ни пациент в момента е 3 годишен – при него се налага интервенция, заради хипертрофия на тонзилите“. Най-възрастният пациент на екипа на доц. Сапунджиев е 80-годишен пациент с кожен тумор на ухото.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).