Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
За три месеца варненският балет събра овациите на цяла Англия
Автор: Екип Varna24.bg 11:53 / 21.03.2019Коментари (0)1682
© Фейсбук
Варненските балетисти успяха да спечелят почитатели в цяла Англия по време на тримесечно турне, в което бяха изнесени 120 представления, сподели Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна.

- Варненската балетна трупа се завърна от 3-месечното си турне в Англия, най-дългото турне в историята на Варненския балет. Как протече то?

- Турнето обхвана периода от 17 декември 2018 до 17 март 2019 година. Аз присъствах на последните спектакли в Оксфорд на "Пепеляшка“ и "Лебедово езеро“ и споделям със задоволство прекрасните си впечатления от представянето на нашите балетни артисти. Турнето е копродукция, една ползотворна форма на работа навсякъде по света, между Държавна опера Варна и Сибирския балет от Красноярск в Русия. Сибирският балет отдавна се е утвърдил на английския пазар като разпознаваме марка и за нас е шанс да работим с техния главен балетмайстор з.а. на Русия Сергей Бобров, който от няколко години е и наш главен балетмайстор.

Чувствам се изключително горда, че в английското турне участваха 24 балетни артисти от Варна и 12 от Русия, т.е. две трети от състава беше български и една трета – руски. Считам, че това е голямо признание за Варненския балет.

Чух го лично и от Сергей Селиванов, мениджъра, който представлява една от най-големите английски агенции за разпространение на различни спектакли и концерти в Англия. Преди той е отговарял за чуждестранните връзки на Болшой театър, а от 15 години работи в Англия – един безспорен професионалист с контакти в цял свят и изключителни възможности за менажиране на трупи.

- Какви бяха параметрите на турнето?

- За 3 месеца изнесохме общо 120 представления в Кардиф, Бъкстон, Манчестър, Ливерпул, Блекпул, Дарлингтън, Уимбълдън, Кентърбъри, Брайтън, Оксдорд, Халифакс, Шефилд, Единбург и Лондон. Оркестърът и техническите служби – реквизит, гардероб, бяха от Русия, а сред балетистите варненци, както вече споделих, имаха преимущество.

В програмата на турнето влизаха общо 6 заглавия: "Лешникотрошачката“, "Снежанка“, "Пепеляшка“, "Зле опазеното момиче“, "Жизел“ и "Лебедово езеро“. Съобразявайки се с нагласата на публиката, през декември и януари предлагахме предимно "Лешникотрошачката“ и "Снежанка“, а през следващите месеци – "Зле опазеното момиче“, "Жизел“, "Пепеляшка“ и "Лебедово езеро“.

- Колко време продължи организацията от българска страна за това очевидно много сложно турне?

- Преди година и половина проведохме международен кастинг, в който подбрахме много добри балетисти, сред които Марчело Пелицони и Франсиско Руис. В Англия те, както и нашият водещ солист Павел Кирчев, привлякоха вниманието с блестящите си изпълнения.

Подобно мащабно турне е пробен камък за издръжливостта на която и да е трупа. В нашия случай накрая аз видях една консолидирана и удовлетворена от постиженията си трупа, което личи и от настроението на последната снимка, която си направихме заедно с г-н Селиванов на летище Хийтроу.

Точно в този вид трупата замина вече за Банско, за да изиграе "Пепеляшка“ и "Лебедово езеро“. Оттам се връща във Варна и след малка почивка продължава с балетните изяви пред родна публика. Каня почитателите на балета на 12 април на "Жизел“, за да видят една много израснала балетна трупа – варненската балетна трупа, която за 3 месеца и 120 представления събра овациите на цяла Англия.

- Това повече от успешно балетно начало на 2019-а задължава. Какво предстои по-нататък?

- През май планираме "Дон Кихот“ и "Лебедово езеро“, през юни ще предложим "Пепеляшка“. И трите заглавия са с класическата хореография в иновативния съвременен прочит на Сергей Бобров. Тъкмо заради този свой уникален стил той беше отличен преди 2 години в Англия като един от водещите съвременни хореографи на класически заглавия. Да получиш подобен приз в Англия, е голямо признание, така че варненската публика може да се чувства привилегирована да гледа неговите спектакли у дома.

На 17 юли в X издание на Опера в Летния театър предстои една уникална балетна гала. С препратка към началото на "Спящата красавица“, когато Кралят и Кралицата приемат поздравления за раждането на Аврора, в тържествената церемония ще се включат персонажи от "Дон Кихот“ и "Пепеляшка“, ще има и други интересни режисьорски и хореографски решения на Сергей Бобров.

В "Лебедово езеро“ на 22 юли, с диригент Мартин Георгиев, който дирижира балетните спектакли в Ковънт Гардън, ролята на Принца ще изпълни лауреатът на миналогодишния Международен балетен конкурс във Варна Андраш Ронай от Унгария. Имаме вече много хубав 2-годишен опит от колаборацията между Международния балетен конкурс и Държавна опера Варна, според който в годината, когато не се провежда балетното биенале, ние каним в Опера в Летния театър да танцува в главна роля един от изявените лауреати на конкурса.

На 10 август в "Пепеляшка“ ще аплодираме звездата Елена Свинко, също с приз от Международния балетен конкурс във Варна. Тя стана любимка и на публиката по време на английското ни турне, даде много интервюта, направи фотосесии за английските си почитатели, които отсега я очакват на следващия гастрол.

- Положително ще има нови балетни заглавия до края на годината.

- Ще открехна завесата и за новите постановки. През миналата година направихме балетен маратон, благодарение на който сега имаме зад гърба си няколко много добре изработени класически балетни спектакъла. Но новите, които предстоят, са не по-малко интересни и предизвикателни. Това ще бъдат "Спящата красавица“ и "Копелия“, чиито премиери ще излязат през ноември и декември.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: