За три месеца варненският балет събра овациите на цяла Англия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:53 / 21.03.2019
1717
Варненските балетисти успяха да спечелят почитатели в цяла Англия по време на тримесечно турне, в което бяха изнесени 120 представления, сподели Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна.

- Варненската балетна трупа се завърна от 3-месечното си турне в Англия, най-дългото турне в историята на Варненския балет. Как протече то?

- Турнето обхвана периода от 17 декември 2018 до 17 март 2019 година. Аз присъствах на последните спектакли в Оксфорд на "Пепеляшка“ и "Лебедово езеро“ и споделям със задоволство прекрасните си впечатления от представянето на нашите балетни артисти. Турнето е копродукция, една ползотворна форма на работа навсякъде по света, между Държавна опера Варна и Сибирския балет от Красноярск в Русия. Сибирският балет отдавна се е утвърдил на английския пазар като разпознаваме марка и за нас е шанс да работим с техния главен балетмайстор з.а. на Русия Сергей Бобров, който от няколко години е и наш главен балетмайстор.

Чувствам се изключително горда, че в английското турне участваха 24 балетни артисти от Варна и 12 от Русия, т.е. две трети от състава беше български и една трета – руски. Считам, че това е голямо признание за Варненския балет.

Чух го лично и от Сергей Селиванов, мениджъра, който представлява една от най-големите английски агенции за разпространение на различни спектакли и концерти в Англия. Преди той е отговарял за чуждестранните връзки на Болшой театър, а от 15 години работи в Англия – един безспорен професионалист с контакти в цял свят и изключителни възможности за менажиране на трупи.

- Какви бяха параметрите на турнето?

- За 3 месеца изнесохме общо 120 представления в Кардиф, Бъкстон, Манчестър, Ливерпул, Блекпул, Дарлингтън, Уимбълдън, Кентърбъри, Брайтън, Оксдорд, Халифакс, Шефилд, Единбург и Лондон. Оркестърът и техническите служби – реквизит, гардероб, бяха от Русия, а сред балетистите варненци, както вече споделих, имаха преимущество.

В програмата на турнето влизаха общо 6 заглавия: "Лешникотрошачката“, "Снежанка“, "Пепеляшка“, "Зле опазеното момиче“, "Жизел“ и "Лебедово езеро“. Съобразявайки се с нагласата на публиката, през декември и януари предлагахме предимно "Лешникотрошачката“ и "Снежанка“, а през следващите месеци – "Зле опазеното момиче“, "Жизел“, "Пепеляшка“ и "Лебедово езеро“.

- Колко време продължи организацията от българска страна за това очевидно много сложно турне?

- Преди година и половина проведохме международен кастинг, в който подбрахме много добри балетисти, сред които Марчело Пелицони и Франсиско Руис. В Англия те, както и нашият водещ солист Павел Кирчев, привлякоха вниманието с блестящите си изпълнения.

Подобно мащабно турне е пробен камък за издръжливостта на която и да е трупа. В нашия случай накрая аз видях една консолидирана и удовлетворена от постиженията си трупа, което личи и от настроението на последната снимка, която си направихме заедно с г-н Селиванов на летище Хийтроу.

Точно в този вид трупата замина вече за Банско, за да изиграе "Пепеляшка“ и "Лебедово езеро“. Оттам се връща във Варна и след малка почивка продължава с балетните изяви пред родна публика. Каня почитателите на балета на 12 април на "Жизел“, за да видят една много израснала балетна трупа – варненската балетна трупа, която за 3 месеца и 120 представления събра овациите на цяла Англия.

- Това повече от успешно балетно начало на 2019-а задължава. Какво предстои по-нататък?

- През май планираме "Дон Кихот“ и "Лебедово езеро“, през юни ще предложим "Пепеляшка“. И трите заглавия са с класическата хореография в иновативния съвременен прочит на Сергей Бобров. Тъкмо заради този свой уникален стил той беше отличен преди 2 години в Англия като един от водещите съвременни хореографи на класически заглавия. Да получиш подобен приз в Англия, е голямо признание, така че варненската публика може да се чувства привилегирована да гледа неговите спектакли у дома.

На 17 юли в X издание на Опера в Летния театър предстои една уникална балетна гала. С препратка към началото на "Спящата красавица“, когато Кралят и Кралицата приемат поздравления за раждането на Аврора, в тържествената церемония ще се включат персонажи от "Дон Кихот“ и "Пепеляшка“, ще има и други интересни режисьорски и хореографски решения на Сергей Бобров.

В "Лебедово езеро“ на 22 юли, с диригент Мартин Георгиев, който дирижира балетните спектакли в Ковънт Гардън, ролята на Принца ще изпълни лауреатът на миналогодишния Международен балетен конкурс във Варна Андраш Ронай от Унгария. Имаме вече много хубав 2-годишен опит от колаборацията между Международния балетен конкурс и Държавна опера Варна, според който в годината, когато не се провежда балетното биенале, ние каним в Опера в Летния театър да танцува в главна роля един от изявените лауреати на конкурса.

На 10 август в "Пепеляшка“ ще аплодираме звездата Елена Свинко, също с приз от Международния балетен конкурс във Варна. Тя стана любимка и на публиката по време на английското ни турне, даде много интервюта, направи фотосесии за английските си почитатели, които отсега я очакват на следващия гастрол.

- Положително ще има нови балетни заглавия до края на годината.

- Ще открехна завесата и за новите постановки. През миналата година направихме балетен маратон, благодарение на който сега имаме зад гърба си няколко много добре изработени класически балетни спектакъла. Но новите, които предстоят, са не по-малко интересни и предизвикателни. Това ще бъдат "Спящата красавица“ и "Копелия“, чиито премиери ще излязат през ноември и декември.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).