Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
За варненските инвалиди шофьорската книжка по-скъпа
Автор: Екип Varna24.bg 11:25 / 16.09.2010Коментари (0)748
© Varna24.bg
Ако си инвалид във Варна и искаш да имаш шофьорска книжка - или си приготви солидна сума, или се мятай на влака към София или Пловдив, където ще те обслужат безплатно. За този абсурд разказа   50-годишният варненец Димитър Димитров, който е потърпевш от ситуацията.

Оказва се, че по стара нормативна уредба медицинското свидетелство, което се подава към молбата за шофьорския кетап, задължително трябва да е издадено от Транспортна болница, която е на подчинение на здравното министерство. Но ако си спомняте, така се стекоха обстоятелствата във Варна, че нашата лечебница вече не е такава структура, независимо, че носи същото название. Казано с други думи, инвалидите трябва да отидат до гарата, но не за да ги улеснят в болницата, а за да хванат влака към София или Пловдив. Инвалидите от Варна продължават да си ходят в Транспортната болница, където обаче за издаването на въпросното по-специфично медицинско от така наречения ТУЛЕК хората трябва да броят по около 60 лева, при положение че са взели направление от джипито. В София и Пловдив обаче инвалидите не дължат нито лев за въпросния документ, тъй като те са защитени от социалната система категория хора и с основание, естествено.

Димитър Димитров направил пътека до Районния център по здравеопазване, както и до всевъзможните отговорни институции в столицата. Въпросите на човека са два - защо варненската Транспортна болница прибира десетки левове за медицинско, което по принцип е безплатно, и има ли изобщо право да подписва такъв документ, при положение че вече не е на пряко подчинение на здравното министерство.

Димитър Димитров, потърпевш

Явно сме най-богати в тази държава

Вече да ви кажа честно, срам ме е, че съм българин! Това коментира 50-годишният варненец Димитър Димитров. "Останах като гръмнат, като ми казаха да платя 60 лева за медицинско за подновяване на шофьорска книжка - ама нормално, ние, инвалидите, като най-богати можем да си го позволим", възмущава се мъжът. Докато се разхождал по коридорите на болницата и чакал ред пред кабинетите, пък се заговорил с някаква жена, която е в подобно положение, но на нея документът й излязъл близо 160 лева, защото не си носела направление от джипито. И така, хванал се човекът да проверява откъде накъде ще дава тези грешни пари. От Районния център по здравеопазване му обещали да намерят отговор на въпросите. А до тази институция Димитров стигнал, след като не получил отговор на въпросите си от столичните ведомства.

Експертите от РЦЗ

Нищим случая

Районният център по здравеопазване вече втори месец прави проверка по случая, тъй като специалистите са убедени, че има нещо нередно. Изпратени са запитвания до здравното и транспортното министерство за това къде да се изпращат хората за легитимни медицински свидетелства след преобразуването на варненската Транспортна болница в ЕООД и дали документите, които се издават от местната комисия, са валидни. "По принцип няма нарушение на закона по отношение цената на прегледите", категоричен е шефът на РЦЗ д-р Веселин Балкански. Като експерт обаче и той смята, че реално хората с увреждания у нас могат да си правят необходимия документ само в София или Пловдив.
Междувременно от центъра са изпратили и запитване до КАТ - Варна, защо препраща всички хора в Транспортна болница, след като въпросните прегледи могат да се направят в което и да е лечебно заведение, включително и в ДКЦ-тата. В случай че наистина става въпрос само за разминаване в текстовете на нормативите от РЦЗ - Варна, са готови да направят необходимите предложения за промени, тъй като проблемът не е индивидуален, а касае хората с увреждания от половин България.

Източник: в. "Народно дело"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: