Забавачките и яслите - бремето за хазната

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:16 / 20.07.2010
14371
Голямото бреме за общинската хазна е издръжката на детските градини и яслите. Това става ясно от отчета на бюджета за шестмесечието, който беше представен вчера пред ресорната комисия на Общинския съвет.

През тази година издръжката на едно дете в детска градина струва на общината 309 лв. на месец. Година по-рано сумата е била 263 лв. Според разчетите на администрацията повишаването на сумата е в резултат на по-ниската средномесечна посещаемост, която за първото шестмесечие е 68%. Това се дължи на изключително тежките метеорологични условия през зимата. Зам.-кметът по финансовите въпроси Борислав Борисов използва възможността да отново да отбележи, че сега постановените цени на услугата от 48 лв. на месец са прекалено ниски. Той призова съветниците да преценят дали не е назрял моментът те да бъдат повишени. Финансистът на общината нееднократно досега е лансирал идеята, таксите за забавачки да скочат на 70 лв. месечно.

Подобна е и ситуацията с яслите, като там за месечната издръжка на едно дете общината заделя по 571,83 лв., в сравнение с 445,62 лв. за миналата година.

Приоритетните направления в разходната част на бюджета са здравеопазването и образованието. Само при тях има увеличение за издръжката. За първото шестмесечие на тази година общината е похарчила с 13% повече средства за образование и 16% - за здравеопазване, отбеляза зам.-кметът Борисов.

Изпълнението на капиталовата програма е глътнало 19 на сто от всички приходи. Това показва, че дори и в условията на криза общината дава пари за инфраструктура, коментира зам.-кметът. Изразходвани са 7,8 млн. лв. от предвидените 40,5 млн. лв. за капиталови разходи. В извънбюджетната сметка на общината продължават да залежават 2,4 млн. лв. от приватизация, тъй като за шестмесечието няма реализирани проекти.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Изчезна известен журналист във Варна. Търсят го
Проблем: Положиха асфалт на мястото на смъртоносната катастрофа с...
Много плажове във Варна може да останат неохраняеми, каква е прич...
Апелативният съд гледа мярката на тъщата на Пейо Пеев
Ремонт на тръбата за Варна спира движението в ключов участък на А...
Супер новина за всички малчугани във Варна!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).