Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Забравени писма" редят в Галерия 8
Автор: Екип Varna24.bg 16:15 / 27.03.2017Коментари (0)1513
©
Как се рисува писмо? Или как се пише картина? Отговорите на тези два въпроса знае варненският художник Цанко Цанков, чиято предстояща изложба обединява около петнадесет живописни платна, под заглавието "Забравени писма". С това събитие Галерия 8 открива началото на своята изложбена 2017 година, след три месечната зимна ваканция.

Цанко Цанков е възпитаник на Националната художествена академия София и през дългогодишната си кариера на художник е представил почти четиридесет самостоятелни изложби в различни български градове, а също така в Англия, Германия и Австрия. 

Има над двадесет и пет участия в международни арт форуми, като Салона на живописта в Бирмингам, Пражкото квадриенале на сценографията, Салоните на изкуствата в Лондон и Буенос Айрес, Биенале на графиката Варна, фестивала на визуалните изкуства "Август в изкуството" Варна, Пролетния салон на изкуствата в Дъблин и други. Бил е сценограф в Българска национална телевизия София и преподавател в Художествената гимназия за сценични кадри, Пловдив.

Работи в областта на живописта, графиката, рисунката и акварела. Негови творби са притежание на Художествените галерии в Пловдив, Кюстендил, Стара Загора, галерия "Георг", Зюлд Вестерланд, Германия, галерия "Уейтмор", Лондон, галерия "Миро", Прага, музея за изкуство "Схарджах" в Обединените арабски емирства, а също и на частни колекции в България, Германия, Холандия, Италия, Испания, Белгия, Франция, Великобритания, Гърция, Индия, Сирия, Аржентина, Мексико, САЩ и Япония.

Предстоящата изложба на Цанков е маслена живопис върху платно, с характерни композиции, наподобяващи колажи. Ето какво пише доцент Дима Железова за това:
,,Забравени писма‘‘ - дали в кутията жълтеят или са оставени на времето вечно да живеят. Има ли в тях ,,Недоразказани истории‘‘ или спомени от ,,Преплетени сънища‘‘ , а може би потъват те в ,,Стената на забравата‘‘. Това са част от заглавията от новата изложба на Цанко Цанков в Галерия 8. 

Тук той ни изненадва с малкия формат и високия ключ, казано на фотографски език. Преобладаващите светли тонове, доминиращата светлина, прецизният рисунък, напомнящ на гравьор от немския Ренесанс, създават една особена атмосфера на интимност. Носещо красотата и очарованието на почерка, мастилото, шрифта, печата, пощенската марка, дали писмото не се превръща в архаика, в съвременната технократска и компютъризирана действителност. Дали това са само забравени писма или и чувства, ухания, спомени, сънища, истории.... Ако искате да завършите за себе си някоя ,,Недоразказана история‘‘ заповядайте на 29.03.2017. от 18.ч. да се потопите в магията на тази изложба."








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: