Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Зачестяват случаите на просещи деца по Коледа и Нова година
Автор: Екип Varna24.bg 08:00 / 25.12.2015Коментари (0)944
© Varna24.bg
Зачестяват случаите на просещи деца по Коледа и Нова година във Варна, сподели за Varna24.bg Ана Конукова - началник отдел "Закрила на детето" - Дирекция социално подпомагане - Варна. 

Тя помоли всеки, който стане свидетел на експлоатация на малолетни, организрани и напътствани от възрастните, да подаде сигнал в дирекцията или на тел. 112. Детето се прибра от служителите на отдела и се идентифицира, като след това се предприемат мерки срещу родителите, които го използват.

До края на ноември в институцията са подадени 54 сигнала за насилие върху деца от Варна и областта. 

По голяма част от тях са предприети мерки, предвидени от закона. Два от тях били особено тежки, сподели г-жа Конукова. В първият случай се касае за дете под 3 годишна възраст, системно малтретирано от родител, което е било настанено в болнично заведение в града и след това е дадено в приемно семейство. 

Вторият случай доби широка популярност, тъй като момиченцето, насилвано системно от баща си и пребивано жестоко, почина в УМБАЛ "Св. Марина". Става въпрос за малката Станка, която не оцеля след нечовешките мъки, на които бе подложена. Бащата, както е известно е задържан и съден за убийство с особена жестокост. 

В по-голямата си част случаите на насилие над дете касаят родители, които са в процес на раздяла. Тук става въпрос за недобри грижи и насилието често е не само физическо, а по-скоро психическо или емоционално, каза г-жа Конукова.

В много от случаите става въпрос за умишлено отчуждаване на детето от единия родител, което се счита за емоционален тормоз над малчугана. 

В три от тези случаи отчуждаването на детето било съчетано със сигнал за сексуално насилие на другия родител и поради тази причина детето било държано в изолация. 

Твърди се, че детето е малтретирано сексуално, но докато това не се докаже в съдебен процес, малкото човече е подложено на куп манипулации и разпити, които го травмират. Отделно от това му се втълпява постоянно, че е било обект на подобни действия и то изживява този факт допълнително. Често децата не могат да различат дали това се е случило в действителност, или не. Докато не се докаже вината на единия родител ние се опитваме да подпомогнем връзката между детето и родителя. Затова ако има някакво притеснения предлагаме срещите да стават при нас, за да гарантираме сигурността на детето", каза Ана Конукова.

Според нея именно подобни случаи са показателни за психическото насилие над децата. 

Тя сподели, че рядко получават сигнали от деца, най-често близки, съседи или приятели на семейството търсят помощ. Имало случаи, при които вече пораснали тинейджъри се обаждат, за да разкажат какво са преживели в детството си. Често става въпрос за сексуално блудство, но докато е било малко, детето се е срамувало и е премълчало това.

Често в Отдела за закрила на детето се подават сигнали за момичета, които проституират и са отвлечени от по-зрели мъже, които ги заставят насилствено да правят това. В момента вследствие на такива сигнали има три тинейджърки, настанени в Кризисен център. 

"Това е доста трудна група за работа, тъй като не винаги тези момичета са насилствено заставяни да проституират. Те може да го правят по своя воля или да са влюбени в насилника. Тогава се налага да ги пазим от самите тях, но ние насила не можем да държим никого и става трудно", сподели още г-жа Конукова. 

Според нея трудна група за работа са и децата, които не са израстнали в пълно семейство. Такива са случаите, когато единият или двамата родители отсъстват, работят в чужбина или са загинали. Децата най-често са оставени на грижите на възрастни хора, баба и дядо или близки и роднини. Те в този случай се бунтуват и страдат.

 

 




Още по темата: общо новини по темата: 94
06.01.2016 »
05.01.2016 »
04.01.2016 »
04.01.2016 »
03.01.2016 »
02.01.2016 »
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: