Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Задава се есенната нощ на литературата във Варна
Автор: Пламена Николова 11:02 / 05.10.2020Коментари (0)1279
Есенното издание на Нощ на литературата предстои да се проведе тази сряда, 7 октомври, във Варна и още 13 града в страната. Организаторите в морската столица обещават уютно и стоплящо преживяване с откъси от най-новите преводи на съвременна европейска литература.

В домакини на четенето ще се превърнат двойно повече градски места, за да се осигури нужната дистанция между посетителите с грижа за здравето. Сред тях са любими градски кафенета, галерии, клубове, танцово училище, книжарници, библиотека, университет и вече няколко духовни храма, които отварят вратите си за това нестандартно светско преживяване, за да предложат на варненци незабравимо културно преживяване.

Всяко пространство домакинства литературата на 3 европейска държава, а четците в него представят един и същ откъс на всеки 30 минути. Четенията протичат паралелно във всички пространства от 18:00 до 21:30 ч. с начало 18:00, 18:30, 19:00, 19:30, 20:00, 20:30, 21:00 ч.

За емоционалното здраве и порция интелектуално удовлетворение на публиката ще се погрижат жанрово и стилово разнообразните литературните откъси, внимателно подбрани от културните институти и посолствата на европейските държави. Някои от тях ще бъдат представени и на оригиналния европейски език, прочетени от местни чужденци.

Най-голямата изненада на есенната Нощ обаче е звездното присъствие сред четците на обичани лица и гласове на Варна. Музиканти, художници, модни дизайнери, лекари, културолози, преводачи, редактори, дипломати, университетски преподаватели са само част от техните призвания. Сред тях са певиците Полина Антонова и София Димитрова, музикалният водещ и диджей Добромир Мързов, визуалните артисти Калоян Илиев – Кокимото и Антония Колева – Нитра, десетгодишната Стефания Митева – отличаван автор и илюстратор на детски книги, поетесата и журналист Елица Виденова, художниците проф. Валери Чакалов и Пламен Монев.

Освен брошурата с карта на читателските пространства, вече е готова и картата на Нощта, която посетителите може лесно да следват от телефона си за лесна ориентация за местоположението на всяко пространство, литературен текст и четци. 

Организатори за Варна са Дирекция "Култура и духовно развитие“ на Община Варна и Младежка фондация "Аморфа“ в партньорство с читателските пространства. Нощ на литературата в България е инициатива на посолствата и културните институти на държавите-членки на Европейския съюз от мрежата EUNIC и Фондация "Детски книги“, които заедно подбират литературните произведения.

След извънредното интернет издание на Нощта през май тази година, организаторите от фондация "Аморфа“ очакват с нетърпение да срещнат публиката на живо за едно запомнящо се литературно преживяване в началото на есента.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: