Загиналите под хотел "Вероника" ще получат трудови договори със задна дата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
08:46 / 16.04.2015
1948
Четиримата загинали и петимата оцелели при срутването на хотел "Вероника" в "Слънчев ден" ще получат трудови договори със задна дата. Това е заявил пред "Труд" директорът на инспекцията по труда във Варна Иван Иванов.

По закон, когато трудовите полицаи разкрият работници без договор, могат да обявят, че между тях и работодателя има трудово правоотношение и да определят началната му дата. Засега не е ясно коя от фирмите, замесени в трагедията, ще бъде определена за работодател на пострадалите.

Трудовите договори ще позволят на близките на жертвите да получат обезщетения от НОИ, както и да заведат граждански искове срещу компанията. По закон при смърт на осигурен семейството му има право на еднократна помощ от 540 лв.

Главният изпълнител на обекта - фирма "Планекс" твърди, че не е наемал работниците. Подизпълнителят "Бултранспорт груп" трябва да представи документи по казуса пред инспекцията по труда. Според една от версиите работниците са наети от фирма "Дигинг", която също е замесена като подизпълнител. Неин представител обаче е показал на разследващите договор за наем с друга компания. В него било записано, че дружество от друг град е наело от "Дигинг" багер и двама служители, които да работят по събарянето на нискоетажни сгради в неназован курорт.

Оцелелите работници твърдят, че са били извикани от г-н Георгиев, за когото се предполага, че е управителят на "Дигинг", за да събарят хотел "Вероника" извън работно време срещу допълнително заплащане. На обекта ги извикал Йовко, който обаче казал пред разследващите, че е само шофьор. Противоречивите показания тепърва ще се проверяват.


Виж коментарите (3)

Още по темата (57):
23.06.2023 Окончателни присъди за смъртта на четирима при срутването на хотел
"Вероника"
21.09.2021 Варненският апелативен съд потвърди присъдата по делото "Вероника"
15.02.2021 Събщиха интересни подробности около сагата с рухналия хотел "Вероника"
11.02.2021 Съдебната сага с рухналия хотел Вероника продължава утре във Варна
23.10.2020 Заболяване на подсъдим отложи делото "Вероника“
22.10.2020 Делото за рухналия хотел "Вероника“ - отново пред Варненския апелативен съд
Още новини от Новини от Варна:
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).