Заловиха в Аржентина кораб на БМФ с наркотици

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:48 / 17.11.2009
1180
Корабът на Параходство „Бъл­­­гарски морски флот" „Лиляна Димитрова" е бил задържан в събота, в Аржентина заради наркотици. По време на рутинна проверка при отплаване от местното пристанище Сан Лоренцо главният механик на плавателния съд е забелязал 5 съмнителни пакета в машинното отделение. Той моментално сигнализирал на капитана, разказа шефът на изпълнителна агенция „Морска администрация" Сергей Църнаклийски. От своя страна капитанът е съобщил на ръководството на БМФ, които са се свързали с местните власти. Те са наредили корабът да промени курса си и да се върне в Порт Росарио.

При пристигането си в Росарио органите на реда са направили щателна проверка на нашия кораб, в която са участвали и кучета. Тя е продължила повече от 20 часа. Освен намерените 5 пакета с жълтеникав прах обаче, друго не е открито. Местните власти предполагат, че това е наркотик. За да са сигурни, че по кораба няма укрита още забранена субстанция, аржентин­ците са разпоредили да се направи подводен оглед на корпуса. И при него обаче не е намерен съмнителен товар.

Говорителят на външно министерство Драговест Горанов заяви, че все още не знае каква е съдбата на 21-те български моряци, които се намират на борда на кораба. От БМФ уведомиха, че успоредно с проверката на борда на плавателния съд са започнали и разпитите на членовете на екипажа, които продължават и до момента. Веднага чрез P&I клуб БМФ са назначили местен адвокат за защита на интересите на екипажа и на корабособственика. Няма арестувани или задържани моряци, уверяват от БМФ. Те поддържали постоянна връзка с капитана.

„Лиляна Димитрова" е един от най-старите кораби във флотилията на БМФ. Той е построен през 1981 г. и е един от малкото останали, които плават под български флаг. В Сан Лоренцо той е натоварен с приблизително 30 000 тона соево брашно за две европейски пристанища.

Това не е първият път, в който името му се намесва в скандал с трафик на наркотик. През 2007 г. двама моряци от екипажа на плавателния съд са задържани с 20 кг кокаин в германското пристанище Нордхайм.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)

Още по темата (6):
23.11.2009 Дирили дрога и по корпуса на „Лиляна Димитрова“
20.11.2009 Корабът "Лиляна Димитрова" е получил разрешение да отплава за Италия тази
вечер
19.11.2009 Българският кораб "Лиляна Димитрова" още е в Аржентина, днес му правят одит
18.11.2009 Отпада съмнението, че български моряк е внесъл наркотика на борда на "Лиляна Димитрова"
18.11.2009 Български моряци вземат по 1000 евро, за да пренасят дрога с корабите
18.11.2009 Чакат съдия да освободи кораба на БМФ
Още новини от Новини от Варна:
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?
Този кораб във Варна е записан със златни букви в българската ист...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).