Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Замерват концентрацията на радон във варненските училища и детски градини
Автор: Пламена Николова 15:27 / 13.11.2019Коментари (0)2024
©
Във варненските училища и детски градини ще бъдат извършени замервания за концентрацията на радон, научи Varna24.bg.

Все по-често се говори за рисковете за здравето на човека като резултат от облъчване от естествения радиационен фон. По информация на РЗИ-Варна радонът е естествен радиоактивен газ и присъства в природата, независимо от човешката дейност. Той се образува при разпадането на урана в почвата, скалите и водата, откъдето постъпва във въздуха.

Радонът бързо се разпада на радиоактивни частици, които се отлагат по прашинките, носещи се във въздуха, вдишват се и така се отлагат по дихателните пътища и белите дробове. Облъчването на човека става предимно в жилища.

Нивата на радон се изменят непрекъснато, както през денонощието, така и през различните сезони. Концентрацията му в сгради е значително по-голяма отколкото на открито. В приземните и по-ниските етажи радонът е с по-голяма концентрация.

С Решение №55 от 01.02.2018 г. Министерският съвет прие Стратегия за намаляване на риска от облъчване от радон 2018-2027 г. и Национален план за действие за намаляване на риска от облъчване от радон 2018-2022 г. Целта е да бъде създадена радонова карта на България. Тя ще дава цялостна представа за това къде в страната има повишено съдържание на радон.

Информацията ще бъде полезна и при изграждането на нови сгради. Планира се и създаване на Национална база данни, която ще помага на гражданите при избор на нов дом.

През 2018 г. приключи провеждането на представително Национално проучване за наличието на радон в сгради, като част от изпълнението на Националната програма за намаляване въздействието на радон в сгради върху здравето на българското население 2013 – 2017 г. приета от Министерски съвет с Решение №537/ 12.09.2013 г.

В домовете на над 150 доброволци в област Варна бяха поставени детектори за измерване на радон във въздуха на първи и приземни етажи. След приключване на измерването се изготвиха и се изпратиха писма до участниците в Националната програма с информация за конкретно установените резултати от проведеното проучване в тяхното жилище и допълнителна информация за мерките, които могат да се прилагат за намаляване нивата на радон в сгради.

След жилищните сгради, се предвижда проучване, което да обхване и обществени сгради, с акцент върху училища и детски градини. В изпълнение на дейностите по Националния план за действие за намаляване на риска от облъчване от радон за 2020 г.,

Националният координационен съвет на 04.09.2019 г. взе решение да бъдат проведени измервания на обемна активност на радон в сгради с обществен достъп (училища) в област Варна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Великден 2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: