Замерват концентрацията на радон във варненските училища и детски градини

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
15:27 / 13.11.2019
2031
Във варненските училища и детски градини ще бъдат извършени замервания за концентрацията на радон, научи Varna24.bg.

Все по-често се говори за рисковете за здравето на човека като резултат от облъчване от естествения радиационен фон. По информация на РЗИ-Варна радонът е естествен радиоактивен газ и присъства в природата, независимо от човешката дейност. Той се образува при разпадането на урана в почвата, скалите и водата, откъдето постъпва във въздуха.

Радонът бързо се разпада на радиоактивни частици, които се отлагат по прашинките, носещи се във въздуха, вдишват се и така се отлагат по дихателните пътища и белите дробове. Облъчването на човека става предимно в жилища.

Нивата на радон се изменят непрекъснато, както през денонощието, така и през различните сезони. Концентрацията му в сгради е значително по-голяма отколкото на открито. В приземните и по-ниските етажи радонът е с по-голяма концентрация.

С Решение №55 от 01.02.2018 г. Министерският съвет прие Стратегия за намаляване на риска от облъчване от радон 2018-2027 г. и Национален план за действие за намаляване на риска от облъчване от радон 2018-2022 г. Целта е да бъде създадена радонова карта на България. Тя ще дава цялостна представа за това къде в страната има повишено съдържание на радон.

Информацията ще бъде полезна и при изграждането на нови сгради. Планира се и създаване на Национална база данни, която ще помага на гражданите при избор на нов дом.

През 2018 г. приключи провеждането на представително Национално проучване за наличието на радон в сгради, като част от изпълнението на Националната програма за намаляване въздействието на радон в сгради върху здравето на българското население 2013 – 2017 г. приета от Министерски съвет с Решение №537/ 12.09.2013 г.

В домовете на над 150 доброволци в област Варна бяха поставени детектори за измерване на радон във въздуха на първи и приземни етажи. След приключване на измерването се изготвиха и се изпратиха писма до участниците в Националната програма с информация за конкретно установените резултати от проведеното проучване в тяхното жилище и допълнителна информация за мерките, които могат да се прилагат за намаляване нивата на радон в сгради.

След жилищните сгради, се предвижда проучване, което да обхване и обществени сгради, с акцент върху училища и детски градини. В изпълнение на дейностите по Националния план за действие за намаляване на риска от облъчване от радон за 2020 г.,

Националният координационен съвет на 04.09.2019 г. взе решение да бъдат проведени измервания на обемна активност на радон в сгради с обществен достъп (училища) в област Варна.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Абсурди заради зелената зона във Варна: Ще може ли мъж да ползва ...
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).