Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Записват желаещи по 10 общински здравни програми
Автор: Стоян Маджиров 15:30 / 02.05.2019Коментари (0)1606
©
Текат записванията по десет общински програми за профилактика и рехабилитация на общественото здраве. Те се финансират от Община Варна и са напълно безплатни за жителите на града, съобщиха от дирекция "Здравеопазване".

Програмата "Аз успявам“ е за профилактика и рехабилитация на детско-юношеското наднормено тегло и свързаните с него заболявания. Тя акцентира върху здравословния начин на живот от ранна детска възраст, промяна на хранителните и двигателни навици. Друга програма, предназначена за деца е "Добър естетичен вид и комфорт чрез профилактика и лечение на гръбначните изкривявания". Ранното откриване, правилната диагностика, адекватното лечение и подходящия активен двигателен режим могат да предотвратят неблагоприятните последици. Изпълнението и на двете програми се осъществява от "Медицински център за рехабилитация и спортна медицина 1 – Варна". Записването става чрез насочване на деца и ученици от медицинските специалисти в детските градини и училища, както и телефони: 052/613-781; 052/613-782; 052/634-163.

В ход е и общинската програма "Хипотерапия и рехабилитация на деца с увреждания и проблеми в развитието" - ефективна лечебна физкултура, при която основното средство е общуването с коне и езда. Заниманията се провеждат под наблюдение на невролог и психолог и се адаптират спрямо индивидуалните потребности на детето. Световният опит доказва, че децата с увреждания и проблеми в развитието се повлияват добре от този вид занимания, тъй като терапевтичната езда подобрява тяхното емоционално и физическо състояние. Часовете  по конна езда ще се провеждат в база "Виница“, а изпълнението на програмата ще се осъществява от "Медицински център за рехабилитация и спортна медицина 1 – Варна".  Телефони за информация и записвания: 052/613-781; 052/613-782; 052/634-163.

Изпълнява се и общинската програма “Зеленият двор на Варна“ – по проект на Катедрата  по хигиена и епидемиология при Факултета по обществено здравеопазване на МУ "Проф.д-р Параскев Стоянов". Целта е ранно разпознаване на симптомите на отклонения във физическото, емоционалното и психомоторното развитие на деца от 0-3 години, чрез модела на общуване "родители-деца-специалисти“. Чрез разпознаване на най-ранните симптоми за отклонение в дадена възрастова група, специалистите ще извършват целенасочена превенция на ранното детско развитие и при необходимост ще насочват към следващия етап – ранна детска интервенция. Изпълнението на програмата ще се осъществява от Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов“, Факултет по обществено здравеопазване. Специалистите от "Зеленият морски двор на Варна" посрещат и работят с деца, родители и семейства от Варна, всеки вторник от 13.00 до 17.00 ч. и всяка сряда от 10.00 до 14.00 ч. в сградата на "Морско казино“. За повече информация: https://www.facebook.com/VarnaGreenYard/, e-mail: morskidvor@gmail.com,  тел.: 0887 930479

Програма "Грижа за деца с диабет и редки заболявания"  е насочена към медицинските специалисти и педагози и има за цел тяхното обучение и подпомагане при ежедневната им грижа за малчугани с диабет и редки ендокринни заболявания в детски ясли, градини, училища и социални заведения. Всичко това ще доведе до подобряване здравето, качеството на живот и самочувствието на децата с диабет и редки заболявания, да се чувстват равнопоставени с връстниците си.  Изпълнението на програмата ще се осъществява от Варненско дружество по детска ендокринология, за информация тел.: 052/978 451

За поредна година стартира и програмата “Превенция на заболяванията  на слуха сред деца" насочена към най-малките в детските ясли и яслените групи към Обединените детски заведения. Целта на програмата е извършване на скринингови изследвания, включващи отоскопия, предна риноскопия и фарингоскопия на деца под 3 години за откриване на отслабване или липса на слух. При регистриране на отклонения в слуха, децата ще бъдат допълнително изследвани с аудиограма  и тимпанограма. Изпълнението се осъществява от  ДКЦ І "Св. Клементина" в детските заведения. За информация и записване на деца до 3 години, които не посещават детско заведение тел.: 052/603-802.

Друга общинска програма е “Детско дентално здраве" –  за профилактика на оралните заболявания при децата. Ранното откриване на зъбния кариес, заболяванията на пародонта и зъбно-челюстните деформации, спестяват болката на детето и стоматологично лечение при усложненията на зъбния кариес. През 2019 г. се планува профилактика на детското дентално здраве в следните училища: Средно училище с езиково обучение "Ал. С. Пушкин"; Седмо средно училище "Найден Геров"; Основно училище "Стефан Караджа" и Основно училище "Йордан Йовков". Изпълнението на програмата ще се осъществява от "Дентален  Център І - Варна".

Програмата “Скрининг на очните заболявания" е насочена към деца до 18-годишна възраст и граждани над 40 години, които все още не са диагностицирани.  Програмата включва безплатни профилактични прегледи на деца от началните класове, които ще се провеждат в училищата. Включени са и безплатни контролни прегледи на деца с открити зрителни нарушения, за които е осигурен детски кабинет в Очна болница – Варна. За лицата над 40 години, прегледите са на същото място всеки работен ден от 8.30 ч. до 11.00 часа, с предварително записване на тел.: 052/634-901.

Реализира се и програмата - “Профилактика на сънната апнея". Тя е потенциално нарушение и се свързва с хъркане и неправилно дишане през цялата нощ. При сънна апнея дишането на практика спира за цели минути наведнъж, докато индивидът спи. Когато дишането спре, нивото на кислород в кръвта спада и се получава недостиг на кислород. Изпълнението на програмата ще се осъществява от МБАЛ "Света Анна", телефон за записвания и информация: 052/821 375.

В ход е и общинската програма “Психосоциална подкрепа на лица, зависими от психоактивни вещества" - 2019 г. Целта й е представяне на индивидуални консултации от психиатър и психолог на лицата зависими от психоактивни вещества и техните близки, индивидуални консултации на родители/роднини, които имат притеснения, че близките им злоупотребяват с психоактивни вещества, индивидуални сеанси с бременни жени зависими към хероин, индивидуална психотерапия, групова психотерапия, семейна терапия за пациенти. Изпълнението на програмата ще се осъществява от УМБАЛ "Света Марина" в сградата на ул. "Мануш войвода“ № 11 А. Консултациите с психиатър/ психолог могат да бъдат записани на тел.: 052/ 656 369, вътр. 106.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: