Започна кампанията "Приеми предизвикателството - изследвай се!"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:15 / 19.09.2016
2355
Днес на пресконференция в ДКЦ "Чайка" бе обявен стартът на новата социална кампания, посветена на профилактиката на рака на гърдата:

"Приеми предизвикателството - изследвай се!"

Кампанията ще се проведе в периода от 19 септември до 19 октомври 2016 г. и включва ехографски прегледи на гърди и мамографии на преференциални цени. "С нея ние целим да покажем изключително сериозната си социална ангажираност. Ние поставяме пред съвременната жена поредното предизвикателсво, което тя трябва да приеме в името на своето здраве, в името на своите деца - предизвикателството да положи навременна грижа за себе си, която да й осигури дълъг и ползотворен живот." С тези думи д-р Александра Манушева, управител на ДКЦ "Чайка" сложи началото на инициативата.

На пресконференцията присъстваха и две от специалистките, които са пряко ангажирани в самите изследвания - д-р Елис Исмаил (акушергинеколог) и д-р Димитрина Маркова (образна диагностика).

Д-р Исмаил очерта рисковите фактори за развитие на рак на млечната жлеза, който е на първо място сред раковите заболявания при жените. Според съвременните проучвания при една на всеки осем жени има реален риск от заболяване.
На първо място сред рисковите фактори се нарежда полът - жените са 100 пъти по предразположени към развитието на този вид карцином, най-вече заради влиянието на половите хормони. Значение има и възръстта - 77% от засегнатите са във възръстовата група от 50 до 70 г. Други фактори са бялата раса, късната първа бременност (след 35 годишна възраст), генетични мутации в определени гени и фамилната предразположеност - рискът от развитие на рак на гърдата е с 30% по-висок, когато жената има родственици по първа линия с този вид рак. Кърменето, от друга страна намалява риска от разболяване - всеки 12 месеца кърмене намаляват риска с 4,2%, подчерта д-р Исмаил.

Д-р Маркова описа методите за изследване, най-важният от които е самоизследването. Всяка жена може и трябва редовно да преглежда гърдите си като следи за промяна във формата и големината, появата на бучки, хлътнали или изпъкнали участъци, болка и промени в кожата на гърдите и зърната.

"Ехографията е лесен, бърз и ненатоварващ с йонизиращо лъчение метод, който може да даде информация за положението и структурата на раковите образувания, както и дали са въвлечени подмишничните лимфни възли. Препоръчва се при пациентки до 35-40 годишна възраст.
Мамографията е рентгенова снимка на гърдите. След 40 годишна възраст мамография е хубаво да се прави на всеки 2 години, а след 60 г. всяка година. Двете изследвания не са взаимозаменяеми, а се допълват", обясни д-р Маркова.
Колкото по-рано се хване ракът на гърдата, толкова по-благоприятна е прогнозата, затова лекарките призоваха жените да не се страхуват, да бъдат отговорни и да поемат грижата за себе си в собствените си ръце.

Всички прегледи по време на кампанията ще се извършват след предварително записан час на телефоните на регистратурата на ДКЦ "Чайка":
• 052/786 900
• 052/302 321


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Важна заповед от кмета на Варна! Който я наруши - може да отнесе ...
Експерт от Варна: Язовир Елешница е в опасност, трябват спешни ме...
Близо 100 деца от цяла България бяха отличени в конкурса "Детско ...
За първи път: Пуснаха автобусни курсове тип "шатъл" във Варна
Община Варна се самосезира по сигнали на граждани за косенето на ...
Руши се район, който туристите много обичат да снимат във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).