Започна регистрацията за Европейската олимпиада по статистика за ученици

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:24 / 17.10.2018
1342
Започна регистрацията за участие във втората Европейска олимпиада по статистика за ученици, която ще се проведе от октомври 2018 до май 2019 година.

Инициативата е насочена към повишаване на статистическата култура на младите хора, към насърчаване на тяхната любознателност и интерес към статистиката и нейната роля в живота на обществото.

Началото беше поставено през октомври 2017 г., когато Евростат и 11 национални статистически института стартираха съвместно първата Европейска олимпиада по статистика за ученици. В нея участваха над 11 000 ученици на възраст от 14 до 18 години. Те трябваше да решават статистически задачи, да търсят данни, да изготвят статистически анализи.

Отличените в националните състезания 180 ученици от 66 отбора представиха своите страни в последния европейски кръг. От тях се изискваше да подготвят двеминутни видеоклипове по темата "Защо официалната статистика е важна за нашето общество?“.

Общо 528 ученици от България, разпределени в 195 отбора, взеха участие в националния кръг на първата Европейска олимпиада по статистика. Шестте отбора победители се състезаваха в европейския кръг и се представиха достойно.

Съгласно регламента и тази година олимпиадата ще се проведе в два кръга - национален и европейски, с две категории ученици от средното образование: ученици от Х - ХII клас и ученици от VIII - IX клас. Състезанието ще бъде отборно, като всеки отбор ще се състои от един до трима ученици с учител ментор. На отличилите се отбори ще бъдат раздадени награди, а победителите в двете категории от националния кръг ще представят страната ни на европейския кръг.

Допълнителна информация, както и форма за регистрация за участие в олимпиадата можете да намерите на сайта на ЕОС: https://www.nsi.bg/esc2019/.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).