Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Започна ремонтът на Търговската гимназия във Варна
Автор: Пламена Николова 12:12 / 21.10.2019Коментари (1)5769
Бивши и настоящи ученици от
ВТГ "Г. С. Раковски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Започна ремонтът на Варненската търговска гимназия "Георги Стойков Раковски", видя репортер на Varna24.bg.

Училището е спечелило финансиране по проект "Региони в растеж“. Изпълнението на заложените по проекта дейности ще допринесат до цялостна - външна и вътрешна реконструкция на сградния фонд и прилежащите дворни площи, подновяване на част от обзавеждането и използваното оборудване. Размерът на инвестицията е 1,3 мил.лв. Очаква се при ремонтите да няма сериозни изменения по конструкция на сградата, като целта е да бъде запазен традиционния й облик.

До приключване на ремонтните дейности учениците на гимназията ще се обучават в сградата на ОУ "Стоян Михайловски" в Кайсиева градина, обясни за медията ни началникът на РУО Варна Венцеслава Генова. 

Ето и повече исторически подробности за централното варненско училище:

Варненска търговска гимназия "Георги С. Раковски“ е училище, чиято основна цел е подготвянето на добре специализирани кадри за малкия и средния бизнес в града и страната, както и активен участник в разнообразни международни и европейски проекти с цел оптимална подготовка на възпитаниците на училището и за да бъдат те конкурентно-способни на международно ниво.

На 6.IX.1904 г. училището официално отваря врати под наименованието "Търговско практическо училище – гр. Варна“ при Варненската търговско индустриална камара. Помещава се в частно здание. Първият директор на училището е Цани Калянджиев (до 15.IX.1924 година). Училището започна своето функциониране с 65 ученика, разделени на две паралелки с тригодишен курс на обучение.

През 1906 г. е приет Закон за търговското образование, регламентиращ два типа търговски училища – нисши и средни. Курсът на обучение става четиригодишен, с по-голям достъп до общообразователни предмети.

През 1912 г. Варненската търговско-индустриална камара започва строителството на училищното здание. През 1914 година вече се водят първите учебни занятия в него.

От 1923 година курсът на обучение става 5-годишен.

На 16 юни 1937 г. по случай раждането на престолонаследника княз Симеон Търновски, Учителският съвет в специално заседание решава да помоли за благоволение Н. В. Царя училището да носи името на Н. Ц. В. Престолонаследник княз Симеон Търновски. На 28.VII.1937 г. с писмо № 2808 Канцеларията на Н. В. Царя уведомява, че Н. Величество Царя с удоволствие дава съгласието си училището да се нарече на името на Н. Ц. В. княз Симеон Търновски.

От 1 септември 1943 г. училището става държавно и се нарича Държавна търговска гимназия "Цар Симеон II“.

От 1950 г. училището носи наименованието "Стопански техникум“.

От 1952 г. училището става Техникум по икономика с патрон "Георги Стойков Раковски“ (до май 2003 г.).

До 1989 г. Техникумът по икономика подготвя средни икономически кадри, като обучението е на принципите за планомерно и пропорционално развитие на стопанството.

От учебната 1989/1990 година Техникумът по икономика прави реални опити за ориентиране на обучението към изискванията на пазарна икономика. За директор е назначен Димитър Костадинов. Работи се по учебна документация "Икономика и пазарна политика", с тенденции за утвърждаване от МОН. Разраства се разнообразието от специалности.

На 13 юни 1990 г. е утвърдена специалността "Стопански мениджмънт“ – една паралелка с усилено изучаване на английски език, с прием от цялата страна. Това е първата паралелка с утвърден прием след седми клас в икономическите училища в страната.

През 1992 г. е извършен прием на ученици в 7 паралелки: 1 след VII клас; 6 след VIII клас. За първи път квотата за прием е 13 момичета и 13 момчета в паралелка от 26 ученика.

От 1996 г. Техникумът по икономика е утвърден за партньор и едно от петте пилотни училища по българо-австрийски образователен проект, заедно с икономическите училища в София, Монтана, Бургас и Стара Загора.

През 1997 г. Техникумът по икономика кандидатства по проекта ФАР за икономическите училища, като изработва документация съвместно с колектива от Търговската гимназия в гр. Стара Загора. През 1998 година по програма ФАР е оказана съществена материална помощ на училището на стойност 33 000 екю. Оборудвана е зала за Учебно – тренировъчните фирми и 2 зали по информатика. Специалностите след 7 клас по двата проекта са със засилено изучаване на два западни езика – английски и немски.

През месец януари 2001 г. е получено предложение за участие в нов проект – Създаване на регионална мрежа за икономическо образование на училищно ниво "Партньорство между албански, български, македонски и румънски икономически училища“ – EKONET.

През май 2003 г. Техникум по икономика "Г. С. Раковски“ е преименуван на Варненска търговска гимназия “Г. С. Раковски“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 21.10.2019 г.
0
 
 
цяло лято какво правеха. нищо не са пипнали по сградата.докато беше хубаво времето можеше да направят нещо. сега зима идва студ, дъжд пак ще се оправдаят с нещо.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: