Започна строителството на сграда на Факултета по фармация към МУ-Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:54 / 17.10.2014
1115
Бивши и настоящи студенти от
МУ "Проф.д-р Параскев Стоянов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Ефективен старт на строителството на сграда на Факултета по фармация към Медицинския университет бе даден днес. На официалната церемония присъстваха ректорът на вуза проф. д-р Красимир Иванов, кметът на община Варна Иван Портних, зам.-ректори, университетски преподаватели, студенти и др.

"Шест години след като Народното събрание взе решение за разкриване на Факултет по фармация към МУ във Варна се радвам, че започваме реално строителството на неговата сграда. Убеден съм, че в нея бъдещите медици ще могат да получават образование, с което да не отстъпват на колегите от водещите европейски страни", заяви проф. Иванов. Изпълнител на проекта е фирма "Планекс", строителството трябва да приключи до една година.

"Инвестициите в модерна университетска база са възвръщаеми чрез студентите, които се обучават тук. Пожелавам в най-кратки срокове новата сграда на Факултета по фармация да бъде готова, защото - освен атрактивна туристическа дестинация, Варна е с потенциал да бъде и център по здравеопазване с европейски условия за работа и лечение. Приветствам амбицията на петте висши учебни заведения в града да създават съвременни условия за обучение, да превръщат морската столица в привлекателно място за реализация", заяви пред журналисти кметът Иван Портних.

9-етажната сграда на Факултета по фармация, която ще се намира до сградата на Медицинския колеж и Факултета по дентална медицина, ще включва аудиторна, лабораторна и административна площ и кабинети за академичния състав. Изготвеният идеен проект предвижда обособяването на научни лаборатории по биофармацевтичен анализ, хроматография и спектрофотометрия, молекулярна биология, фитохимия, нанотехнологии, радиофармацевтици, фармакология, токсикология, клетъчни култури, фармацевтична химия, фармакогнозия, фармацевтична ботаника с научен хербариум, микробиология и други. Новата сграда ще разполага с учебно-производствена аптека с прилежаща лаборатория, складова база, библиотека, книжарница, езикова учебна зала, компютърни зали. На последния етаж ще бъде представена интерактивна експозиция от лечебни растения, която ще може да се посещава и от широката общественост.

Строителството на сградата започва, след като Медицинският университет изпълни всички етапи по Програма "Региони в растеж". Със създаването на новата високотехнологична база, отговаряща на съвременните изисквания за обучение в областта на фармацията, ще се затвори цикълът от дейности, които МУ-Варна като модерен и бързоразвиващ се университет осъществява в областта на медицинското образование и развитието на медицинската наука.

По време на тържеството стана ясно, че предстои откриване на медико-дентален център във вуза, както и уникална за страната лаборатория по костно-мозъчна трансплантация. В Университетската болница "Св. Марина" пък ще бъде открит център по онкология с 3 линейни ускорителя, единият от който с възможност за радиохирургия.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Секира! 80 лева струва телешката пържола от 200 гр. на Морската г...
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Кирил Петков след катастрофата: Возих се на задната седалка в кол...
ОДМВР-Варна: Неправилна маневра и отнето предимство са причините ...
Пиарът на "Промяната" качи страшна снимка от мелето край Аксаково...
Пренасочват движението в посока Варна заради катастрофата с кола ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).