Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Започнаха тържествата по повод 135 г. от създаването на Морското училище
Автор: Екип Varna24.bg 11:41 / 20.05.2016Коментари (0)1668
Бивши и настоящи студенти от
ВВУ "Никола Йонков Вапцаров":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Започнаха тържествата по отбелязването на 135-годишнината от създаването на варненското военноморско училище "Н. Й. Вапцаров", предаде репортер на Varna24.bg

Малко преди 10 часа в двора на училището се състоя ритуал по тържествено вдигане на националното знаме на България в присъствието на гости от Военноморските академии на Румъния, Гърция, Полша и на Кралски военноморски колеж на Холандия.

В 9.00 часа в Алеята на преподавателя бе поставен барелеф на капитан I ранг Георги Антонов.

"За мен е голяма чест да ви поздравя с "Добре дошли" във ВВМУ в деня, в който честваме 135-годишнината от основаването му. Всяка институция би се гордяла с такава възраст и качества, доказали се във времето. Годишнина, която е изпълнена със съдържание и има особена стойност за всички нас. 

На 9 януари 1881 г. се полагат основите на първото в България техническо учебно заведение. Това е и началото на морското образование в нашата страна. 

За тези 135 години поколения от мъдри и знаещи хора работят всеотдайно за развитието на морската идея, за просперитета на нашето училище, възпитават и изграждат талантливи офицери и командири, знаещи и можещи морски капитани и морски инженери.

ВВМУ има богата история, която се характеризира с периоди на подем, на спадове, на трудности...Днес то е модерна образователна институция, уникален център за морско образование и наука, притежава отличен образователен и научен капацитет. Всичко това се случва, благодарение на активната подкрепа на морската общественост в България, на ръководството на Министерството на отбраната, на командването на ВМС, на представителите на местната власт, както и на усилията на множество радетели на морската идея, за което отправям най-искрени думи на благодарност. 

Тук сред нас са и възпитаниците на училището от предишните випуски. Това са достойни наши колеги, с които се гордеем. Искам да им пожелая оптимизъм, здраве сили и да бъдат наш коректив и пример за бъдните поколения. Изразявам благодарност към Асоциацията на възпитаниците на Морското училище. 

Уважаеми гости, морето е врата към света. То е стихия, предизвикателство и единствен съдник на нашите професионални умения. Както е казал Темистотел: "Който владее морето, владее всичко!". 

Нека да продължим да овладяваме морските простори. Нека да носим в душите си и сърцата си пламъка на нашия патрон, неговата Вапцаровска вяра, нека да го пазим и не позволим той да угасне, защото България и поколенията след нас се нуждаят от него. Честит празник!", заяви по време на церемонията комодор проф. д.в.н. Боян Медникаров, началник на ВВМУ "Никола Вапцаров".

За особен принос плакети на училището бяха връчени на областния управител Стоян Пасев и кмета на Варна Иван Портних. От своя страна варненският градоначалник награди заслужили преподаватели и студенти.

По-късно днес се очаква президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще бъде на посещение във Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров", където ще вземе участие в тържествената програма.

В нея ще се включи и министърът на отбраната Николай Ненчев.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Бум на коклюш в България
България и Войната в Украйна
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: