Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Започва 27-ото издание на театралния фестивал "Варненско лято“
Автор: Пламена Николова 16:19 / 30.05.2019Коментари (0)2435
©
Тазгодишният международен театрален фестивал "Варненско лято“ се открива на 1 юни от 19:30 ч. на основна сцена на Драматичния театър "Стоян Бъчваров“ във Варна със спектакъла "Опит за летене“ от Йордан Радичков на Народния театър. Режисьор е Стоян Радев, а в ролите могат да се видят знакови актьори от трупата театъра. Той е част от десетте избрани в българската селекция представления, откроили се през изминаващия театрален сезон. Специален фокус в нея е 90-годишният юбилей от рождението на един от най-значимите български автори Йордан Радичков.

Mеждународната програма на театралното "Варненско лято“ включва ярки продукции, които представят различни постижения и посоки на развитие на европейската сцена. Сред тях е сценичната версия по шекспировия "Макбет“ на режисьора Алесандро Серра, отличена с италианската награда за най-добро представление през 2017 г. За първи път в България ще бъде представен и спектакъл на един от най-значимите артисти на съвремието – белгиеца Ян Фабър, който гостува с танцовото соло "Щедростта на Тавита“, създадено специално за неповторимия Матео Седда.

За поредна година фестивалът си сътрудничи с Международния музикален фестивал "Варненско лято“, съвместно с когото създава програмата "Интермецо“. В нея за първи път ще се представи джаз оркестърът на Кралския Концертгебау – Амстердам в концерт с американската джаз дива Маделин Бел, посветен на Рей Чарлс и Стиви Уондър. Част от програма е и интердисциплинарният проект "Лодката на влюбените“, който среща кино класиката с френското джаз трио Франсоа Рюлан и формацията "Големите български гласове“. Продължава се и традицията на сателитните прожекции от "Метрополитън опера на живо“ със спектакъла "Аида“ от Верди с участието на Анна Нетребко, като ще бъде излъчен и документалният филм за българската оперна прима Соня Йончева “Sempre Libera" с режисьор Георги Тошев. Музикалната програма на театралното "Варненско лято“ включа и концерт на завладяващия артист Иво Димчев, който ще представи нови песни и нови аранжименти на своите композиции, успешно представяни по цял свят.

В програмата на фестивала са включени и други вълнуващи театрални продукции, излъчвани по сателит – "Антоний и Клеопатра“ от У. Шекспир, част от програмата на "Британския национален театър на живо“, както и филмирана версия на спектакъла "Онегин“ по А. Пушкин на режисьора Тимофей Кулябин, част от международната програма “Stage Russia". 

Новаторски форми и тенденции в развитието на съвременния български театър и танц са подбрани в програмата «Шоукейс», за която специално във Варна идват над 20 международни гости и театрални специалисти от Европа, Азия и Америка. 

Фестивалният афиш включа и улични спектакли и събития, гаранция за празнична атмосфера, фестивален дух и вълнуваща среща с изкуството на театъра.



Още по темата: общо новини по темата: 25
02.06.2022 »
06.11.2020 »
19.05.2020 »
08.05.2019 »
29.07.2011 »
15.07.2011 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: