Започва Международния балетен фестивал Варна 2023

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:14 / 03.07.2023
1440
От днес до 7 юли 2023 г. във Фестивален и конгресен център - Варна ще се проведе второ издание на Международния балетен фестивал Варна 2023 г.

Международният младежки форум за класически, съвременни и характерни танцови техники се организира от Народно читалище "Христо Ботев 1928“ – Варна с финансовата подкрепа на Национален Фонд Култура и Фонд "Култура“ на Община Варна. Събитието е под патронажа на Кмета на град Варна, научи Varna24.bg.

Проектът популяризира формата на сценичните изкуства чрез творческия потенциал на младите изпълнители. Майсторските класове са важни за бъдещото развитие на танцьорите и ръководителите на балетите. Те дават знания за нови техники и тенденции в съвременното танцово изкуство; изграждат умения в спецификата на изпълнение на различните стилове танци. На сцената ще покажат таланта си представители на сценичното изкуство, които ще популяризират творчеството на хореографи и изпълнители.

На фестивала ще участват жури, педагози и балетисти от САЩ, Италия, Китай, Германия, Финландия, Румъния, Швейцария, България. Повече от 500 деца и младежи от страната и чужбина ще се състезават в конкурсните дни и ще развият качествата си в майсторските класове. Фестивалът ще завърши с "Червен килим“ и Гала вечер на победителите.

Фестивалът включва:

- Майсторски класове – Проведени с известни балетни педагози

- Конкурси – Категории: соло; дует/трио; групи; формации

Възрастови групи: от 7 до 9 г.; от 10 до 13 г.; от 14 до 17 г.; от 18 до 21 г.

Стилове: класически балет, съвременен танц; характерен танц; акробатик денс; бродуей, мюзикъл, джаз; мтв; танц театър; шоу денс.

Програма на фестивала:

03 юли – майсторски класове ; място: Varna Towers; час: 08:00 – 20:00 ч.

04 юли – майсторски класове 08:30 – 10:00 ч. и първи тур: конкурси сола и дуети/триа ; място: ФКЦ – Варна; час: 10:00 – 20:30

05 юли - майсторски класове 08:30 – 10:00 ч. и първи тур : конкурси сола и дуети/триа; групи и формации; място: ФКЦ – Варна; час: 10:00 – 20:30

06 юли - майсторски класове 08:30 – 10:00 ч. и втори тур: конкурси; място: ФКЦ – Варна; час: 10:00 – 20:30

07 юли - майсторски класове 08:00 – 10:05 ч.

19:00 – Церемония "Red carpet"- място: ФКЦ – Варна

20:00 – Гала вечер – Официално награждаване на лауреатите от фестивала; Присъждане на Grand prix; Концерт на наградените; Представяне на хореографска композиция създадена от млади изпълнители, участващи в майсторските класове на Владимир Ангелов (САЩ).

За първи път на фестивала ще бъдат наградени три хореографски постановки с 2-годишен безплатен членски внос, като професионален член на Международната организация и професионална мрежа за развитие на хореографи, базирана във Вашингтон, САЩ, Dance ICONS, Inc, USA, както и директна връзка с две безплатни консултации относно опции за международно професионално развитие, с генералния директор на организацията – Владимир Ангелов.

Амбицията на организаторите е танцовият форум да се провежда ежегодно, което води до качествено израстване както на групите, така и на всеки един от участниците и техните ръководители. Целта на проекта е не само да дава възможност на танцуващите млади хора да се изявят на сцена, но и да получат знания и умения от майсторските класове с поканени от организаторите световно доказали се балетни педагози.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Задържаха съдийка, буйствала в районно управление във Варна
Лошо му се пише на наркодилър продавал дрога във Варна
Безплатни консултации във Варна за хора със сърдечно-съдови забол...
Войната с боклука във Варна започна: Затягат мерките, налагат по-...
Започват ремонти в четири училища във Варна, вижте кои
Един от най-големите конкуренти на варненското пристанище с инвес...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).