Започва фестивалът "78 години от началото" на НУИ "Добри Христов" - Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:16 / 21.02.2023
855
Красив празник на талантливата младост, фестивалът на изкуствата, който с всяко свое издание отбелязва поредната година от създаването на легендарното варненско Музикално училище, сега е под мотото "78 години от началото“. Организаторите от Националното училище по изкуствата “Добри Христов" ще зарадват почитателите на музикалните, танцовите и изящните изкуства с поредица от увличащи събития.  

"Варненското училище по изкуствата има дългогодишни традиции в създаването на професионални кадри и една от тайните на този успех е артистичното сътрудничество между учители и ученици, което е наша запазена марка – признава директорът Румяна Петрова. – С колегите и учениците нямаме търпение да споделим с публиката този взрив на артистична енергия, който се получава от смесването на рутината и младежкия порив.“

Традиционният концерт на 25 февруари, с който училището отдава почит на своите основатели, ще представи шедьоври на класическото и фолклорното музикално изкуство, изпълнени от солисти и камерни състави. Символично е началото на концерта, в което ученици и учители ще бъдат рамо до рамо на музикалната сцена на Градската художествена галерия като Симфониета "Добри Христов“ с диригент Стефан Славчев в Моцартовата увертюра "Сватбата на Фигаро“.

В програмата на концерта "78 години от началото“ са включени още великолепни образци на световната и българска класика, както и фолклорни и съвременни произведения. Ще чуем “Хорал" от Джовани Пиерлуиджи ди Палестрина, изпълнен от Квартет цугромбони с ръководител Валери Пашов. Пианистката Лилия Николова ще поднесе “Полонез" в ре-минор от Шопен, а сопраните Антоана Илиева и Виктория Тодорова ще бъдат заедно в Дует на Графинята и Сузана от операта "Сватбата на Фигаро“ от Моцарт, на рояла ще им акомпанира Борил Христов. Инструментални изпълнения ще поднесат на публиката Никола Данев - флейта, и Тимур Бакуревич - китара, с “Антракт" от Жак Ибер, както и Струнен квартет с ръководител Ваня Николчева, който ще представи Престо от Струнен квартет №8 от Щуберт.

Началото на концерта е в 18:00 в Градската художествена галерия на Варна. Вход свободен!

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Само на 10 км от Варна, туристка коментира: Това е моят любим пла...
Предложение: Паркингът на "Колхозен пазар" да стане градска гради...
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).