Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Започва фестивалът "Море и здраве"
Автор: Екип Varna24.bg 15:35 / 18.05.2023Коментари (0)691
©
За девета поредна година Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна е инициатор и организатор на фестивала "Море и здраве“, включващ научни, спортни и културни събития в подкрепа на връзката между морето и здравето, науката и обществения живот. Това съобщиха от пресцентъра на университета за Varna24.bg.

За поредна година, получавайки признание от Европейската комисия, той е част от международните събития посветени на Европейския ден на морето. Фестивалът започва на 18 май с откриване на изложба, посветена на 100-годишнината от рождението на доц. д-р Стамат Стаматов – доайен на научните изследвания в областта на Таласотерапията и основоположник на здравния туризъм по Черноморското крайбрежие, която гражданите и гостите на гр. Варна ще могат да разглеждат в Музея по история на медицината от 19 май до 31 октомври 2023 г. Официалното откриване на Фестивала ще бъде на 19 май от 9:00 часа в МУ-Варна с научна конференция и пленарни доклади.

Ще бъдат представени изследвания на преподаватели и студенти от медицински и партньорски университети в България по теми, свързани със здравето и морето. В рамките на конференцията са предвидени специализирани научни сесии в областите "Медицина“, "Обществено здраве“, "Здравен мениджмънт“ - посветена на 30-годишнината на академична специалност "Здравен мениджмънт“ в България с работни езици български и английски и сесия "Кинезитерапия и морелечение“ с работен език български.

На 20 май от 11:30 часа на сцена "Раковина“ в Морската градина във Варна фестивлът "Море и здраве“ ще продължи с атрактивна културна и развлекателна програма с паралелно провеждащи се модули – информационна кампания, демонстрация на физически активности на открито, концерт-спектакъл и рисунка на асфалт за децата.

Публиката ще има възможност да се включи и в информационна кампания за опазване на очното здраве от UV лъчи, както и да участва в анкета, определяща степента на риск от вредното им влияние. Инициативата е на Учебен сектор "Медицински оптик“ на Медицински колеж - Варна и Катедрата по оптометрия и професионални болести на Факултета по обществено здравеопазване на МУ-Варна, с участието на студенти от специалностите "Медицински оптик“ и "Оптометрист“.

Четири демонстрации на физически активности на открито ще представят студенти от специалност "Кинезитерапия“ на Факултета по обществено здравеопазване. Те ще предложат на публиката ежедневни практики по акупресура, стречинг, приложна кинезитерапия и Ци Гун, които са подходящи за различни възрасти и могат да се правят за здраве и тонус в свободното време. Всички желаещи могат да се присъединят към практиките на открито в този модул.

Музикално-артистичната част е със специалното участие на театралната трупа, мажоретния състав, студентския танцов състав "Диана“ към МУ-Варна, студенти и гост-изпълнители от Варна, Каварна и Балчик. За най-младата публика Фестивалът "Море и здраве“ е подготвил рисунка на асфалт на тема "Моето море“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: