Започва исторически форум във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:21 / 23.11.2016
957
XXI национална конференция "България в световната история и цивилизации - дух и култура" ще се проведе от 26 до 27 ноември 2016 г. от 9,30 до 18 ч. в Пленарна зала на общината, съобщиха организаторите.

Форумът вече 20 години събира изследователи и съмишленици, които търсят истината за българската история, за духовния път на българите през вековете, за техния принос в развитието на Европа и света.

Очакват се над 30 участници от Варна, София, Пловдив, Русе, Стара Загора, Добрич, Силистра и др. Варненският форум дава възможност да се чуе думата на автори, които имат смелостта да преодолеят многобройните фалшификации в българската историография, идеологическите табута, да разкрият древните знания на българите и техните постижения, да потърсят корените на българската държавност, да променят натрапените лъжливи представи за "шепата конници" начело с Аспарух, основали българската държава.

От тази трибуна тръгват десетки сериозни проучвания, публикувани в сборниците с доклади, авторски книги, в интернет сайта на конференцията, които запълват множество бели петна в българската историческа наука. Поставихме като акцент темата "Памет за рода и произхода", която започнахме по време на Пролетните дискусии през април т.г. и продължаваме с родови проучвания, търсения за българското родословие във фолклора, в етнографията, в семейните традиции, в документалното богатство на архивите, съобщиха от организационния комитет.

С тази тема са свързани докладите на големия изследовател на българското минало Стоян Райчевски, на проф. д-р Ерика Лазарова от БАН, историята на потомствения дърворезбар от Трявна - Уста Дарин, проучването на учениците от Хуманитарната гимназия във Варна за женската ченгенска носия като културен знак.

Програмата включва доклади, свързани с древните цивилизации в земите на Черноморието, на които е посветена колективната разработка "Странджа и древната металургия. Основни етапи в технологичното развитие на Европейския Югоизток" на проф. Русев и д-р Йордан Бояджиев от ТУ-Варна, д-р Атанас Орачев, завеждащ Музея на котвата в Ахтопол и др. "Археологическият феномен "Дуранкулашко езеро" в праисторията на Долния Дунав и Западното Черноморие" е докладът на дългогодишния археолог от Добричкия музей Тодор Димов. Варненският изследовател Светлозар Попов представя критичен поглед към изследването на известния езиковед и културолог Харолд Харман "Загадките на Дунавската цивилизация".

Източник: Черно море

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).