Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Започва исторически форум във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:21 / 23.11.2016Коментари (0)936
©
XXI национална конференция "България в световната история и цивилизации - дух и култура" ще се проведе от 26 до 27 ноември 2016 г. от 9,30 до 18 ч. в Пленарна зала на общината, съобщиха организаторите.

Форумът вече 20 години събира изследователи и съмишленици, които търсят истината за българската история, за духовния път на българите през вековете, за техния принос в развитието на Европа и света.

Очакват се над 30 участници от Варна, София, Пловдив, Русе, Стара Загора, Добрич, Силистра и др. Варненският форум дава възможност да се чуе думата на автори, които имат смелостта да преодолеят многобройните фалшификации в българската историография, идеологическите табута, да разкрият древните знания на българите и техните постижения, да потърсят корените на българската държавност, да променят натрапените лъжливи представи за "шепата конници" начело с Аспарух, основали българската държава.

От тази трибуна тръгват десетки сериозни проучвания, публикувани в сборниците с доклади, авторски книги, в интернет сайта на конференцията, които запълват множество бели петна в българската историческа наука. Поставихме като акцент темата "Памет за рода и произхода", която започнахме по време на Пролетните дискусии през април т.г. и продължаваме с родови проучвания, търсения за българското родословие във фолклора, в етнографията, в семейните традиции, в документалното богатство на архивите, съобщиха от организационния комитет.

С тази тема са свързани докладите на големия изследовател на българското минало Стоян Райчевски, на проф. д-р Ерика Лазарова от БАН, историята на потомствения дърворезбар от Трявна - Уста Дарин, проучването на учениците от Хуманитарната гимназия във Варна за женската ченгенска носия като културен знак.

Програмата включва доклади, свързани с древните цивилизации в земите на Черноморието, на които е посветена колективната разработка "Странджа и древната металургия. Основни етапи в технологичното развитие на Европейския Югоизток" на проф. Русев и д-р Йордан Бояджиев от ТУ-Варна, д-р Атанас Орачев, завеждащ Музея на котвата в Ахтопол и др. "Археологическият феномен "Дуранкулашко езеро" в праисторията на Долния Дунав и Западното Черноморие" е докладът на дългогодишния археолог от Добричкия музей Тодор Димов. Варненският изследовател Светлозар Попов представя критичен поглед към изследването на известния езиковед и културолог Харолд Харман "Загадките на Дунавската цивилизация".

Източник: Черно море








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: