Започва изграждане на ново улично осветление в район "Младост"

Автор: Пламена Николова
Коментари (1)
13:56 / 11.01.2021
1702
Община Варна започва изпълнение на проект "Рехабилитация, модернизация и изграждане на интелигентна система за управление и мониторинг на системата за външно изкуствено осветление в район "Младост“, кв.16, "Възраждане“ ІІІ м.р. и "Възраждане“ ІV м.р.“ Общата стойност на проекта е 1,3 млн. лв., от които безвъзмездната финансова помощ е в размер на 713 306 лв., а съфинансирането е в размер на 599 500 лв. Средствата са осигурени от програмата "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014–2020. Варна е една от 20-те общини, успешно защитили проектното предложение, от общо 107 кандидатстващи. 

Проектът предвижда ново осветление на улици, пътни и пешеходни подходи към жилищни входове, открити паркинги и междублокови пространства. Настоящото състояние на системата в район "Младост“, кв.16, "Възраждане“ ІІІ м.р. и "Възраждане“ ІV м.р. е остаряло, амортизирано и с голям разход на енергия, обясниха от дирекция "Инженерна инхраструктура и благоустрояване" в Община Варна.  

Поддръжката е скъпа, тъй като има повече от хиляда осветителни тела, основно от натриеви лампи, които имат ниско светлоотдаване и голяма консумация на електроенергия. Наличните табла са съставени от амортизирани компоненти и това не дава възможност да се извършва ефективен мониторинг и управление на мрежата, а поради остарялата система постоянно нараства броят на авариите. 

Предстои подмяна на амортизирани осветители с нови светодиодни LED осветители с високо качество и повишен светлинен добив; добавяне на липсващи осветители; внедряване на модерна система за управление на уличното осветление; изграждане на автономна фотоволтаична система. Това ще намали разходите за поддръжка, консумативи и изразходвана електроенергия, което ще подобри нощното осветление на улиците и междублоковите пространства в района. Основните дейности, които са изпълнени до момента са обследване за енергийна ефективност и разработен технически проект за рехабилитацията и модернизацията на уличното осветление в трите района, съобщават от дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване“.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).