Запознаха ученици от Търговската гимназия във Варна със съдебната система

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
12:21 / 28.02.2020
2135
Среща – дискусия за съдебната система в Република проведе съдия Гергана Стоянова с ученици от Варненска търговска гимназия, с която работим по образователната програма на ВСС "Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Съдията от Административен съд – Варна представи пред единадесетокласниците структурата на съдебната система в България, функциите на съдебната власт, като постави акцент на разделението на властите според Конституцията на Република България, съобщават от пресцентъра на институцията.

Предмет на лекцията бе историята на изграждането на ВАС и административните съдилища като част от съдебната система в България, функцията на "мировия съдия“ и ролята на "полюбовните съдилища“, за чиято работа съдията направи препратка към съвремието ни и ги свърза с медиацията, която заема все по-голямо място при решаването на съдебни спорове.

Акцент в лекцията си съдия Стоянова постави на независимостта на съдебната власт, като даде примери от нейната история, когато съдът с принципната си позиция и отстояване на закона и своята независимост, е вземал решения за отмяна на административни актове на властта, като в резултат е имал пряк сблъсък с управляващите.

Срещата прерасна в дискусия, когато съдия Гергана Стоянова се обърна с въпроси към учениците, каква е тяхната представа за независимостта на съдията, познават ли правата си като граждани? От правото на свободен избор, образование и труд, от възможността да учат в държави от ЕС и други континенти се вълнуваха най-много младите хора. "Четете, информирайте се, образовайте се в чужбина, но се върнете да живеете и работите в България, защото ние всички имаме нужда от Вас, България има нужда от Вас и Вие сте нейното бъдеще“ – с този апел се обърна съдията към своята аудитория, която я изпрати с аплодисменти.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).