Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Запознаха ученици от Търговската гимназия във Варна със съдебната система
Автор: Пламена Николова 12:21 / 28.02.2020Коментари (0)2079
©
Среща – дискусия за съдебната система в Република проведе съдия Гергана Стоянова с ученици от Варненска търговска гимназия, с която работим по образователната програма на ВСС "Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Съдията от Административен съд – Варна представи пред единадесетокласниците структурата на съдебната система в България, функциите на съдебната власт, като постави акцент на разделението на властите според Конституцията на Република България, съобщават от пресцентъра на институцията.

Предмет на лекцията бе историята на изграждането на ВАС и административните съдилища като част от съдебната система в България, функцията на "мировия съдия“ и ролята на "полюбовните съдилища“, за чиято работа съдията направи препратка към съвремието ни и ги свърза с медиацията, която заема все по-голямо място при решаването на съдебни спорове.

Акцент в лекцията си съдия Стоянова постави на независимостта на съдебната власт, като даде примери от нейната история, когато съдът с принципната си позиция и отстояване на закона и своята независимост, е вземал решения за отмяна на административни актове на властта, като в резултат е имал пряк сблъсък с управляващите.

Срещата прерасна в дискусия, когато съдия Гергана Стоянова се обърна с въпроси към учениците, каква е тяхната представа за независимостта на съдията, познават ли правата си като граждани? От правото на свободен избор, образование и труд, от възможността да учат в държави от ЕС и други континенти се вълнуваха най-много младите хора. "Четете, информирайте се, образовайте се в чужбина, но се върнете да живеете и работите в България, защото ние всички имаме нужда от Вас, България има нужда от Вас и Вие сте нейното бъдеще“ – с този апел се обърна съдията към своята аудитория, която я изпрати с аплодисменти.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: