Запознават второкласници от Варна със силата на прошката 

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
13:29 / 28.02.2020
2666
Как и защо се дава прошка, защо е важно да умеем  да прощаваме - на тези въпроси днес ще търсят отговор учениците от втори клас в Средно училище "Гео Милев“. Децата ще разберат силата на прошката, и че има  специален ден в годината, посветен на нея, който се нарича Неделя на прошката или Сирни Заговезни.Те ще  драматизират приказката "Простено-прости", ще участват в игри, ще пресъздадат  народни обичаи,  чрез които  ще осъзнаят възпитаващия и пречистващ момент на прошката и поста, като въздържание от лоши мисли, думи и дела. Децата  ще се научат как да имат чисти сърца  и да посрещнат най-големия християнски празник  Възкресение Христово  /Великден/ .

Учениците са от клубовете по интереси "Християнче" и "Християнски ценности", които имат за цел да запознаят децата с основите на християнската вяра, която е  част от общата култура на съвременния българин и европеец. Те получават  знания, които им  помагат по-добре да разберат своята култура, история, традиции, да узнаят откъде идват по-голяма част от обичаите, които се спазват в много семейства, защо има именни дни, защо Коледа и Великден са официални празници.

Приказката "Простено-прости“ е написана специално за празника от  ръководителите на двата клуба- Татяна Краева и Дияна Янчева. Те са убедени, че   изучаването на православната вяра, разбирана като отношение към  живота и човека, развива учениците като хармонични личности, които търсят и намират своето място в света, разбират другите хора, поставят си високи цели и не се страхуват да се усъвършенстват.

На празника, посветен на Деня на прошката, ще присъстват, родители, ученици и учители от училището.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?
Този кораб във Варна е записан със златни букви в българската ист...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).