Заради корпоративни интереси изопачиха историята на Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
11:04 / 21.11.2011
1543
Церемония по откриване на паметна плоча за 100-годишнината от основаването на Алианс Франсез скара вчера членове на организацията във Варна. Изненадващо дори за посветените паметната плоча бе поставена не на историческото място - хотел "Париж" (между улиците "Преслав" и "Панагюрище"), където в сладкарница са ставали сбирките на алианса, а на петдесетина метра оттам - на сградата на "Валентина", между два търговски обекта. Всъщност търговската постройка, на която бе поставен знакът, е построена през 1935 г., доста след създаването на Алианс Франсез. Историята показва, че там наистина е имало сбирки, но много след учредяването на алианса.

Според Юлия Георгиева - бивш член на управителния съвет на организацията, ръководството се е подиграло с варненци и е подменило историята на града. Според нея председателят на Алианс Франсез Валентин Спасов, който е един от собствениците на "грешната" сграда, еднолично и безотговорно е взел решението за рокадата.

Сред официалните гости на церемонията бяха посланикът на Франция у нас Филип Отие, областният управител Данчо Симеонов, зам-кметът на Варна Коста Базитов. Безкрайно възмутен от случилото се от мястото си тръгна експредседателят на организацията - Иван Станчов. Валентин Спасов вчера не беше открит за коментар.

Иван Станчов: Ще преместим плочата

"Информираха ме, че се сменя мястото на поставяне на плочата едва преди събранието. Много се ядосах", коментира Иван Станчов.

По думите му в момента се събират документи, които доказват, че тя е поставена на грешно място. Веднага след това знакът ще отиде там, където му е мястото. Станчов коментира, че тази случка е чисто българска схема и най-вероятно става дума за корпоративни интереси.
"С поставянето на плочата вероятно се дава по-голям престиж на мястото", категоричен бе той.

Източник: в. Народно дело


Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Варна:
Кметът Коцев обеща да се възроди един от най-важните исторически ...
Кенийци завладяха Варна, но аплодисментите бяха за 9-годишният Ди...
Този 42-годишен варненец се бори да остане опора на семейството с...
Как едно варненско семейство започна успешен бизнес в Гърция
Варненските шофьори ще са доволни днес
Дъжд и облаци днес над Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).