Заради нарушения още не е одобрена схемата за 2000 преместваеми търговски обекта във Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (1)
13:44 / 24.06.2016
2374
Тентата на турския ресторант в близост до Областна управа във Варна е демонтирана още вчера, след като варненка написа гневен коментар във Фейсбук групата "Стара Варна", предаде репортер на Varna24.bg

Днес изявление по темата даде на място кмета на Варна Иван Портних

"Положихме усилия цялото това каре между двете улиците "Преслав" и "Сан Стефано" да се превърне в една зона, където да намерят своето място артисти, художници, малки кокетни ресторантчета, но естествено това трябва да се случва с правила. Вчера видяхме и благодаря на госпожата, която подаде сигнала, как върху новите плочки едно от заведенията си е изградило навес. 

В действителност това показва, че идеята за пешеходен ринг се разбира от хората като повод да инвестират, защото се очаква тук да преминават повече хора, но е абсурдно това да се случва без правила и разрешения. Още повече, че сградата има и архитектурна стойност и това е недопустимо. Не е в ущърб на малкия и среден бизнес да реагираме, напротив, тепърва ще правим всичко възможно ресторантчетата и магазинчетата да имат повече клиенти и да привличаме повече гости от комплексите.

За съжаление подобни примери като в този търговски обект има доста. Обектите, за които направихме извадка, показаха доста отклонения от правилата и поради тази причина не съм подписал за тази година схемата за преместваемите обекти, като в този режим са поставени масичките и тентите пред заведенията. 

Възложил съм на всички районни администрации пълно картотекиране на обектите, те са над 2000 в обхвата на целия град. Разрешителни те ще получат едва когато всички сме убедени, че те съответстват на правилата и нормите", каза кмета. 

Докато коментираше случая със самоволното изграждане на тантата, кмета забеляза, че и съседното заведение е заграбило голяма част от пешеходното пространство.

"Използвам този случай, за да предупредя всички, че няма да търпим това. На всеки, който е предприел на своя глава нещо подобно ще му струва едни разходи за демонтаж и едни глоби, ще има масирани проверки навсякъде. Това е част от усилията ни от една страна да върнем облика на града, духа на старата градска част, и от друга страна просто да научим хората да спазват правилата", допълни Иван Портних.

Той обясни, че собственикът на заведението с незаконната тента ще си понесе санкциите, въпреки че тя е премахната.

"Изготвяме наредба, според която всички елементи по фасадите на магазини и търговски обекти да имат унификация, така както във всеки един европейски град и очаквам, че Общинския съвет ще ни подкрепи. Да, ще създаде известен дискомфорт, но рано или късно това трябва да се случи, за да имаме истинска морска столица", каза още кмета.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Как едно варненско семейство започна успешен бизнес в Гърция
Варненските шофьори ще са доволни днес
Дъжд и облаци днес над Варна
Важно за варненци! Има промени в организацията на движението днес...
Очаква в Община Варна да постъпят нови средства
Отличиха варненска директорка с наградата "Св. Иван Рилски"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).