Заради пробива на ул. "Ал. Рачински" местят цяла сграда! Може ли да стане обаче във Варна?

Автор: Стоян Маджиров
Коментари (2)
17:26 / 11.04.2019
6817
Поредна стъпка към изграждането на пробива на ул. "Ал. Рачински“ беше направена на днешното заседание на комисията по архитектура към Общински съвет – Варна. Съветниците одобриха ПУП-ПРЗ на обект: “Реконструкция на ул. “Ал. Рачински", в участъка между бул. "Съборни" и ул. "Ген Колев".

Планът за разширение на улицата съществува от 80-те години на миналия век, но заради съдебни дела той не е реализиран. В проектното трасе попада и сграда паметник на културата, която предстои да бъде преместена, стана ясно на днешното заседание.

"Най-голямото предизвикателство пред нас ще бъде преместването на паметника. В Берлин има подобен случай, в който стара сграда, качена върху релса, е била изместена с около 150 метра от предходното й място. При нас обектът е в много тежко физическо състояние. Затова смятам, че сградата трябва да бъде изградена наново, като в новия строеж бъдат вградени елементи от стария“, каза след заседанието главният архитект на Варна Виктор Бузев.

По думите му преместването на сградата ще е предизвикателство и за гилдията, тъй като в България това не се е случвало до момента. "Можем да покажем добро отношение към паметниците на културата, запазвайки ги, било то и с преизграждането им. Когато сградата е била строена, не е отговаряла на сегашните нормативи, един от които е за земетръс. Чрез преизграждането й този проблем ще може да бъде решен“, допълни главният архитект на Варна.

Усилията на администрацията са насочени към придобиването на цялата собственост на сградата, тъй като сега тя е смесена – общинска и частна. "Когато това се случи, заедно ще можем да решим нейната бъдеща функция. Там може да бъде преместен музеят на кметовете на Варна. В тази сграда и в квартала около нея са живели голяма част от кметовете, оставили трайна следа в развитието на града“, коментира арх. Бузев.

Пробивът на ул. "Ал. Рачински“ ще бъде с две платна с по две ленти със зелена разделителна линия по средата. Предстои отчуждаването на четири имота, върху които са изградени шест сгради.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).