Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Заради замразен строеж сметище никне под прозорците на лечебница
Автор: Екип Varna24.bg 14:30 / 29.09.2010Коментари (0)5943
© Varna24.bg
Сметище никне под прозорците на лечебница. За проблема алармираха  пациенти на ДКЦ 4. Експресна проверка установи, че сигналът е реален. Става дума за ров на територията на замразен строеж, който се пълни с боклуци, а това се случва под прозорците на източната фасада на лечебното заведение, известно на варненци като Поликлиниката на бившата Окръжна болница. Там се помещава и част от Онкодиспансера. Обектът, който е временно спрян, е бункерът за новия линеен ускорител. Бетонната грамада, вдълбана 20-ина метра в земята, с дебели по метър и половина зидове, днес продължава да чака линейния ускорител. Бункерът е във вътрешния двор на лечебното заведение, на територия, която в момента е опасана с ламаринена ограда. До едната стена на бункера обаче се мъдри огромен незарит ров, дълбок около 7 - 8 метра, в който са нахвърляни всякакви боклуци - като се почне от строителни отпадъци, пластмасови кофи от боя, туби, парцали, хартии, чували, бутилки от минерална вода, празни кутийки от бира... Грозната картинка се открива току под прозорците на кабинетите, в които всеки ден влизат десетки и стотици пациенти. В двора пък около това минисметище са струпани чували цимент, пясък, разхвърляни са торби, летви, ламарини, мъдри се стар и полуизгнил фургон, който някога явно е служил за нещо, а днес е само детайл от неестетичния пейзаж.

Влизаш в кабинета на доктора и насреща ти се мъдри прозорец с такава гледка, от която те заболява главата. На профилактичен преглед само да дойдеш, ще се разболеш от картинката, жалват се пациенти.

Бедите обаче съвсем не свършват дотук. При по-силни дъждове водите, които се оттичат от съседните райони, нахлуват в дупката, тъй като мястото е по-ниско, пълнят я и я превръщат в тресавище. Така е било през есента и на миналата година, така ще бъде и сега, когато тръгнат силните дъждове. Освен това точно под прозорците на кабинетите на първия етаж в бетонния бункер е изградена площадка, наподобяваща плитък басейн. Идеята е била след построяването на обекта там да се струпа пръст, а райграсът да превърне мястото в красива зелена градинка. Тъй като този минибасейн няма отводнителна тръба, дъждовната вода се събира, застоява, блатясва и е реална опасността да се превърне в развъдник на зарази. Към картинката се добавят и котките, които спокойно и безцеремонно се разхождат под прозорците, щастливи от присъствието си в котешкото царство.

Информационна табела на обекта посочва, че той е започнат през септември 2009 г., а целта е "Изграждане на нов бункер за лъчезащита за разполагане на линеен ускорител и реконструкция на съществуващи помещения за обслужване на сектора". Строител е "ВЕСЕЛА" ООД. В точка 8 на информационната табела пък е записано, че продължителността на строителството е 8 месеца. До днес те са вече почти 13. Запознати припомнят, че по време на строителството в сградата на болничното заведение се е вдигал нетърпим шум, който обаче хората си приемали с мисълта, че се върши нещо наистина полезно, както е и в действителност. Протакането на проекта с ускорителя обаче не означава, че бункерът трябва да се превръща в сметище, още повече когато става дума за територия на лечебно заведение, убедени са пациенти.

Д-р Господин Игнатов, управител на Комплексния онкологичен център: Бункерът ще бъде завършен, ако бъде осигурен линеен ускорител

Вярно е, че районът, където се строи бункерът за линейния ускорител, се е превърнал в микросметище, потвърди управителят на Комплексния онкологичен център д-р Господин Игнатов. Една от причините е, че недобросъвестни граждани изхвърлят там каквото им попадне. Във връзка с това има дори подадена жалба до общината от живеещите в близост.

Водата, която се събира от дъждовете, не пречи, защото има съоръжение за отвеждането й, обясни д-р Игнатов. По думите му хвърлянето на боклуци ще престане, когато обектът бъде размразен. Това може да стане веднага след заседанието на Общинския съвет на 6 октомври. Тогава се очаква местният парламент да оторизира работна група, която да започне преговори с международния медицински холдинг, изявил желание да купи линеен ускорител за Варна. Ако всичко премине нормално, скъпата техника може да бъде доставена до март - април следващата година.

В момента обектът е спрян, като в него са инвестирани близо 600 000 лв. общински пари. Разполагаме и с останалите средства, но те ще бъдат вложени само ако получим сигурни гаранции за линейния ускорител, обобщи шефът на Онкодиспансера.

Източник: в. "Черно Море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Евровизия 2024
Бюджет 2024
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: