Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Защитник на циганите от "Максуда" номиниран за "Човек на годината"
Автор: Екип Varna24.bg 09:15 / 05.11.2015Коментари (3)1663
© БНТ
Защитник на циганите от съборените незаконни постройки във варненското гето "Максуда" е номиниран за наградите "Човек на годиданата", които се организират от Българския хелзинкски комитет (БХК). Адвокат Даниела Михайлова е предложена заради застъпничеството й за семействата от морския град и от село Марчево, чиито къщи бяха разрушени, и поемането на тяхното представителство пред Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ). Въпреки настояването й за налагане на привременни мерки съдът в Страсбург отхвърли и трите внесени искания.

Номинацията е направена от Димана Иванова, която изтъква ролята на Михайлова в защитата на правата на малцинствените групи в България. Юристката е водила над 150 дела по Закона за защита от дискриминация и е представлявала множество жалбоподатели пред ЕСПЧ и Комитета за човешки права на ООН.

"През април 2015 г. тя също организира шествие срещу расистки изказвания и обиди от народни представители от различни политически партии срещу ромската общност и липсата на институционална реакция срещу проявите на расизма", се посочва още в мотивите за номинацията на Михайлова, която е ръководител на правната програма на Сдружението "Инициатива за равни възможности".

Общо 50 са номинираните личности и организации за "Човек на годината". Те са селектирани от всички постъпили предложения, като са допуснати само онези, чиято дейност е насочена към "защита на основните човешки права и други ценности като защита правата на животните и опазване на природата".

Сред номинираните е австралиецът Джок Полфрийман, който беше осъден на 20 години затвор заради убийството на студента Андрей Монов. Той е предложен като председател на Българско затворническо сдружение за реабилитация, което защитава предимно правата на затворниците предимно от Софийския затвор и докладва за нарушенията на БХК.

Кандидатът за кмет на София Виктор Лилов, който е първи от българските политици призна своята различна сексуалност, също ще се бори за "Човек на годината".

Заради подкрепа и развитието ЛГБТИ (лесбийки, гей мъже, бисексуални, трансджендър и интерсексуални хора) движението сред предложенията попадат Моника Писанкънева от фондация "Ресурсен център Билитис" и новосъздадената организация XXX Колектив.

Игуменът на Кладнишкия манастир "Свети Николай Мирликийски Чудотворец" отец Рафаил е номиниран за разграничаването му от позицията на Светия синод срещу допускането в България на повече бежанци.

Носителят на голямата награда "Човек на годината" 2015 и двамата му подгласника ще станат ясни на 10 декември. Те ще бъдат определени от 8-членно жури, чиито членове са председателят на БХК Красимир Кънев, адвокатът Александър Кашъмов, директорът на Български дарителски форум Красимира Величкова, писателят Георги Господинов, журналистите Иван Бедров, Татяна Ваксберг, Мария Черешева и Яна Бюрер Тавание.

Източник: Дарик









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ами, като много си ги обича и ги защитава, колко точно мангала прибра в къщата си да ги гледа? То на думи всеки е много голям.
Aнонимен
на 05.11.2015 г.
+1
 
 
тези олигофрени ли, изроди ли какви са. започвам да се чудя дали има нормални сред тях.
Aнонимен
на 05.11.2015 г.
+1
 
 
Гарван гарвану око не вади. Един други се хвалят националните предатели и нихилисти. Голяма работа вършат, да защитават паразити и гниди. Нищо читаво и законно няма да подкрепят. Само обратни, цигани, престъпници и идиоти, каквито и са те самите.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Бум на коклюш в България
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: